Een extra zakcentje verdienen via beleggen kan een welkome toevoeging zijn op je inkomen en vermogen. Toch kleeft al snel aan de ambitie om geld te verdienen een vooroordeel, vaak wordt dit als kapitalistisch en vervuilend gezien. De vraag ontstaat dan ook al snel; Gaan duurzaam leven en beleggen samen? Wellicht verbaast het je, maar dit is zeker mogelijk. Hoe je bewust belegt en welke bedrijven je beter links kunt laten liggen? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Hoe bewust beleggen ontstond
Duurzaamheid en bewust leven heeft de afgelopen jaren echt een vlucht genomen. In een paar jaar is het van de uitzondering de norm geworden. Op het gebied van beleggen ontstond er echt een verandering in 2017, toen Greenpeace een rapport uitbracht waarin zij ingingen op het onderwerp beleggen in relatie tot duurzaamheid. Zij lagen in dit onderzoek de nadruk op techbedrijven.
Destijds constateerden zij dat grote namen als Samsung, Amazon, Huawi, Asus en Google maar weinig verantwoordelijkheid namen voor hun ecologische voetafdruk. Deze constatering zette wel wat in gang en sindsdien hebben deze bedrijven concrete stappen gezet om dit te verbeteren. Helaas is er na dit rapport omtrent beleggen en duurzaamheid door Greenpeace geen update uitgebracht. Het verbeterpunt zat hem vooral in de transparantie van het productieproces van grote bedrijven.
Waar start je bij het maken van een bewuste keuze
Om een eerste stap te zetten is het goed om te kiezen tussen internationale en nationale beleggingen. Wanneer je kiest voor die eerste dan is de kans groter dat je bij een minder duurzaam bedrijf en dus belegging uitkomt. Dit komt onder meer doordat op internationaal gebied ze nog aardig wat stappen te nemen hebben waar het gaat om het rapporteren en monitoren van de duurzaamheid. Zeker in landen als China en Taiwan zijn ze veelal niet eerlijk omtrent de cijfers waar het gaat om duurzaamheid. Wil je dus meer zekerheid omtrent jouw belegging, kies dan voor nationale bedrijven maar uiteraard niet zonder enig onderzoek te doen.
Naast de keuze tussen nationaal en internationaal, is er nog de keuze tussen wel en niet beursgenoteerde bedrijven. Waar het gaat om nationale bedrijven, dan zien wij dat vooral de beursgenoteerde bedrijven onder een vergrootglas liggen. Hiervan zijn de resultaten vaak concreet te vinden én daadwerkelijk gemeten, omdat Nederland (ook wettelijk gezien) vooruitloopt op het gebied van verduurzaming en bewustwording. Internationaal laat dit nog wel eens te wensen over.
De minst duurzame bedrijven: Wat concrete cijfers
Een vlucht naar voren, anno 2022 is duurzaamheid niet meer een thema maar bijna de norm. Op ieder gebied, dus ook op het gebied van beleggen.
Om enig inzicht te bieden benoemen wij hierbij wat minder goede keuze waar het gaat om duurzaam beleggen; Staatconcern Arcelor Mittal, met een uitstoot van 160.000 kilo ton is veruit het minst energiezuinige bedrijf, daar achteraan komt Shell die het met een uitstoot van 72.000 kiloton, nummer drie is Tata Steel met 12.500 kiloton en nummer vier is DSM met 1420 kiloton. Zoals je ziet, de verschillen zijn enorm.
Deze cijfers zeggen natuurlijk niet alles, het blijft soms appels met peren vergelijken. Zo komt Shell er in deze ranglijst nog zeer goed vanaf, maar verderop in de keten verandert dit al snel. Bij de verbranding van Shell-producten (diesel, benzine, kerosine) komt vervolgens nog een veelvoud aan uitstoot vrij. Dit is bij Arcelor Mittal dan weer minder het geval. Dit geeft meteen de complexiteit van het in kaart brengen van duurzaam beleggen weer.

Bewuste acties
Zoals we al zeiden blijft het lastig om bedrijven met elkaar te vergelijken. Het hangt natuurlijk ook van de tak van sport van het bedrijf af hoe groot de uitstoot is. Een bedrijf als Shell is nu eenmaal minder duurzaam dan een groene start-up. Een objectiever oordeel is te geven wanneer de focus ligt op de inspanningen van de bedrijven om hun voetafdruk te verkleinen. Hierbij worden vaak de investeringen in duurzaamheid afgezet tegen de omzet of winst.
Als we dan bijvoorbeeld kijken naar verschillende vliegmaatschappijen dan zien wij dat bijvoorbeeld een KLM veel meer investeert in het verduurzamen van de luchtvaart dan een Ryanair. Ook fastfoodketens als Burger King en FEBO zijn bedrijven die onderaan de lijst bungelen. Daarentegen is een McDonalds veel bewuster bezig met het milieu.
Kortom, laat ook bij het maken van een keuze voor een investering op de beurs duurzaamheid een thema zijn. Focus niet alleen op de korte termijn om winst te behalen, maar verdiep je in de lange termijn visie van het bedrijf. Daarin speelt duurzaamheid ongetwijfeld een rol. Stimuleer dit en investeer jouw geld hierin. Op de lange termijn zal dit ongetwijfeld leiden tot een win-win situatie.