Kiyoh score
Angel Investeerder

Angel Investeerder

Wat is een Angel investeerder?

Een angel-investeerder (ook bekend als een particuliere investeerder, seed-investeerder of angel-financier) is een vermogend persoon die financiële steun biedt aan kleine start-ups of ondernemers, meestal in ruil voor een aandelenbelang in het bedrijf. Vaak worden investeerders  gevonden onder de familie en vrienden van een ondernemer. De fondsen die angel-investeerders verstrekken, kunnen een eenmalige investering zijn om het bedrijf van de grond te krijgen of een doorlopende injectie om het bedrijf te ondersteunen en door de moeilijke vroege stadia heen te leiden.

Angel investeerder begrijpen

Angel-investeerders zijn individuen die in de vroege stadia van start-ups willen investeren. Dit soort investeringen is riskant en vertegenwoordigt gewoonlijk niet meer dan 10% van de portefeuille van de angel investor. De meeste angel-investeerders hebben overtollige fondsen beschikbaar en zijn op zoek naar een hoger rendement dan die van traditionele investeringsmogelijkheden.

Angel-investeerders bieden gunstiger voorwaarden dan andere geldverstrekkers, omdat ze meestal investeren in de ondernemer die het bedrijf start in plaats van in de levensvatbaarheid van het bedrijf. Angel-investeerders zijn gefocust op het helpen van start-ups bij het zetten van hun eerste stappen, in plaats van op de mogelijke winst die ze kunnen behalen krijgen van het bedrijf. Angel investors zijn in wezen het tegenovergestelde van durfkapitalisten.

Angel investors worden ook informele investeerders, engelenfinanciers, particuliere investeerders, seed-investeerders of business angels genoemd. Dit zijn individuen, die normaal welvarend zijn, die kapitaal injecteren voor start-ups in ruil voor eigen vermogen of converteerbare schulden. Sommige angel-investeerders investeren online via crowdfundingplatforms of bouwen angel-investeerdersnetwerken om samen kapitaal te bundelen.

Angel Investeerder

Oorsprong van Angel investeerders

De term ‘angel’ kwam van het Broadway-theater, toen rijke individuen geld gaven om theatrale producties voort te stuwen. De term ‘angel investor’ werd voor het eerst gebruikt door William Wetzel van de University of New Hampshire, oprichter van het Center for Venture Research. Wetzel heeft een studie afgerond over hoe ondernemers kapitaal inzamelden. 

Wie kan een Angel investeerder zijn?

Angel-investeerders zijn normaal gesproken individuen die de status van “geaccrediteerde investeerder” hebben verkregen, maar dit is geen vereiste. De Securities and Exchange Commission (SEC) definieert een “geaccrediteerde investeerder” als iemand met een nettowaarde van $1 miljoen aan activa of meer (exclusief persoonlijke woningen), of die de afgelopen twee jaar $200.000 aan inkomsten heeft verdiend, of een gecombineerd inkomen van $300k voor gehuwde paren. In wezen hebben deze individuen allebei de financiën en willen ze financiering verstrekken aan startups. Dit wordt verwelkomd door op geldbeluste start-ups die angel-investeerders veel aantrekkelijker vinden dan andere, meer roofzuchtige vormen van financiering.

Bronnen van financiering

Angel-investeerders gebruiken doorgaans hun eigen geld, in tegenstelling tot durfkapitalisten die voor gepoold geld van veel andere investeerders zorgen en deze in een strategisch beheerd fonds plaatsen.

Hoewel angel-investeerders meestal individuen vertegenwoordigen, kan de entiteit die de fondsen feitelijk verstrekt een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, een bedrijf, een trust of een investeringsfonds zijn, naast vele andere soorten voertuigen.


Beleggingsprofiel

Angel-investeerders die startups zaaien die in hun vroege stadia falen, verliezen hun investeringen volledig. Daarom zoeken professionele angel-investeerders naar mogelijkheden voor een gedefinieerde exitstrategie, overnames of beursintroducties (IPO’s).

Het effectieve interne rendement voor een succesvolle portefeuille voor angel-investeerders is ongeveer 22%. Hoewel dit er misschien goed uitziet voor investeerders en te duur lijkt voor ondernemers met beginnende bedrijven, zijn goedkopere financieringsbronnen zoals banken meestal niet beschikbaar voor dergelijke zakelijke ondernemingen. Dit maakt angel-investeringen perfect voor ondernemers die nog steeds financieel worstelen tijdens de opstartfase van hun bedrijf.

Het aantal Angel-investeerders zijn de afgelopen decennia gegroeid, omdat de aantrekkingskracht van de winstgevendheid ervoor heeft gezorgd dat het voor veel startups een primaire financieringsbron is geworden. Dit heeft op zijn beurt innovatie bevorderd, wat zich vertaalt in economische groei.

geld beleggen

Geld beleggen

Geld beleggen Heel simpel gezegd is geld beleggen een vorm van investeren. Je investeert geld met de bedoeling

Lees verder

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!