Kiyoh score
amerikaanse opties

Amerikaanse opties

Amerikaanse opties

Er worden twee optiestijlen onderscheiden. Amerikaanse opties en Europese opties. Dit zegt niets over waar de optie verhandeld wordt of dat de onderliggende waarde in Amerika of Europa verhandeld wordt. Het geeft aan wanneer de optie uitgeoefend mag worden.

De Amerikaanse optie mag gedurende de hele looptijd worden uitgeoefend. Dat wil zeggen dat de koper van de optie, die dus het recht heeft om te mogen kopen (call) of verkopen (put), op ieder moment de tegenpartij mag aanwijzen om zijn plicht na te komen. Dit heet assignment. Dat een koper op ieder moment mag uitoefenen betekent dat het risico iets kleiner is vanwege meer flexibiliteit. Dit type opties zijn daarom iets duurder dan de Europese variant.

Het op ieder moment mogen uitoefenen is wel gebonden aan beurstijden. Als de beurs niet open is, dan kan er ook niet uitgeoefend worden.

Het Europese type optie kan enkel op expiratie worden uitgeoefend. Tussendoor kan de koper van de optie dus niet de tegenpartij aanwijzen om zijn plicht na te komen. Dit houdt echter niet dat zowel de koper als de schrijver niet van de optie afkunnen. Via de beurs kunnen ook Europese opties gedurende looptijd verhandeld worden.

Er bestaan ook nog wat exotische optietypes die veel zeldzamer zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de Bermudan en Canarian opties. Deze opties mogen alleen gedurende bepaalde intervallen uitgeoefend worden die van tevoren zijn afgesproken.

Aandelenopties zijn doorgaans van het Amerikaanse type, indexopties zijn doorgaans van het Europese type.

 

Berekening optieprijzen Amerikaanse opties

Bij Amerikaanse opties dient de belegger rekening te houden met de mogelijkheid van vervroegde uitoefening. In de praktijk is gebleken dat Amerikaanse opties meestal worden uitgeoefend op het moment dat er een dividenduitkering plaats heeft. Indien deze wetenschap benut wordt dan kan de prijs van een Amerikaanse optie bij benadering gevonden worden als zijnde het maximum van de premie van een Europese optie met een looptijd tot de eerste dividenddatum en de premie van een Europese optie met een looptijd die gelijk is aan de Amerikaanse optie.

Voordelen van Amerikaanse opties

– Openingstijden Amerikaanse beurzen;
Liquiditeit van opties;
– Aanbod van opties ( meer dan 3.000 aandelen die opties hebben)

Opties Europese stijl

Indexopties, zoals opties op de AEX-index, behoren tot de Europese stijl. Uitoefening geschiedt alleen op basis van ‘cash settlement’. Dit houdt in, dat alleen in contanten wordt afgerekend. De onderliggende waarde kan niet worden gekocht of verkocht. Omdat de AEX-index uit 25 verschillende aandelen is samengesteld is het ondoenlijk om al deze stukken te leveren dan wel te kopen. Daarom wordt gekozen om bij uitoefening van deze AEX-indexoptie af te rekenen in contanten.

Opties worden in Nederland verhandeld op de Optiebeurs van Euronext Amsterdam. Het is hier mogelijk om voor een aantal verschillende onderliggende waarden opties te verhandelen.

Onderstaand hebben wij het verschilen van de Amerikaanse opties en Europese opties in een overzicht geplaatst.

Amerikaanse_opties_VS_Europese stijl

 

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!