Bekijk al onze reviews op Trustpilot

Wat is een hedge fund?

Hedge funds zijn investeringspools die actief beheerd worden door beheerders die een heel breed assortiment aan strategieën gebruiken. Vaak doen ze dit inclusief producten aankopen met geleend geld en handelen in riskantere producten, om op die manier het gemiddelde beleggingsrendement voor de klant te kunnen verslaan. Hedge funds vereisen vaak een hoge minimale investering of vermogen.

Een hedge fund begrijpen

Het hedge fund kunnen we beter begrijpen door de term zelf. Het gaat namelijk om de term ‘hedge’ ofwel ‘hedgen’. Maar wat houd dit in? Als beheerder van elk fonds kan de beheerder een deel van de activa uitgeven aan posities. Dat is een positie in de tegenovergestelde richting van de focus van het fonds. Deze wordt ingenomen om eventuele verliezen die zullen optreden in de kernposities van het fonds te kunnen compenseren.

Neem als voorbeeld een beheerder die zich richt op een sector die het goed doet in de bloeiende economie. De reissector. Dan zou de beheerder dus posities kunnen innemen in een niet-cyclische sector. Bijvoorbeeld de energiesector. Door deze constructie zouden de eventuele verliezen in de cyclische sector (reissector) gedekt of gecompenseerd worden door de posities in de niet-cyclische sector (energiesector).

Tegenwoordig hebben beheerders dit concept tot het uiterste uitgevoerd. De meeste van dit soort fondsen hebben nog weinig met het traditionele concept hedgen te maken. Er zijn slechts nog enkele die zich aan dit traditionele concept vasthouden, die bekend staat als het klassieke long/short-aandelenmodel.

Hedge fund

Riskante zaken

Hedge funds zijn er totaal vrij in om risicovollere strategieën op risicovolle manieren te gebruiken. Wat ze vaak doen is gebruik maken van hefboomwerking. Dat betekent dat ze praktisch gezien met geleend geld grotere posities innemen om zo hun potentiële rendement of verlies te vergroten. Ook wordt er vaak belegd in opties en futures. Al met al zijn ze dus totaal vrij in om risicovollere investeringen te kiezen waar de conservatieve investeerder niet aan zal komen. Meestal worden ze niet zo strikt gereguleerd door de SEC (Securities and Exchange Commission) als traditionele beleggingsfondsen.

Doorgaans ligt de aantrekkelijkheid in de reputatie van de manager. Vaak worden deze gezien als sterren of idolen in de wereld van beleggingen. Over het algemeen zijn deze hedge fund managers relatief duur. Vaak rekenen ze een vergoeding van 1%-2% van het vermogen, en daarbij nog een prestatievergoeding van gemiddeld 20% van de winst.

Hoe ze worden gecategoriseerd

Elk hedge fund is tot stand gekomen om te profiteren van specifieke marktkansen. Ze kunnen worden verdeeld in enkele brede strategieën. Bijvoorbeeld gebeurtenis gestuurd of vastrentende arbitrage. Vaak worden ze gecategoriseerd aan de hand van de beleggingsstijl van de hedge fund manager.

Juridisch gezien zijn vaak de hedge funds opgezet als commanditaire vennootschappen voor particuliere investeringen, die slechts voor een beperkt aantal geaccrediteerde beleggers toegankelijk zijn. Ook vergen ze een grote minimale initiële investering.

Beleggingen in hedge funds zijn vaak niet liquide, omdat investeerders hun kapitaal vaak minimaal een jaar in het fonds moeten houden. Dit noemen ze ook wel de lock-up periode. Vaak kunnen opnames ook slechts met tussenpozen plaatsvinden, bijvoorbeeld per kwartaal of per half jaar.

Belangrijke kenmerken

Hoe onderscheiden we nu een hedge fund van een traditioneel beleggingsfonds? Hieronder zul je een aantal verschillen vinden tussen de twee.

Hedge funds sluiten kleine beleggers uit

Hedge funds kunnen alle investeringen accepteren van gekwalificeerde beleggers. Dit zijn de individuen met een jaarinkomen hoger dan $200.000 in de afgelopen twee jaar of een vermogen van meer dan $1.000.000 exclusief hun hoofd verblijfplaats. Sommigen hebben hun minimum nog hoger liggen.

Deze regels zijn opgelegd door de SEC, omdat ze anders hedge funds niet strikt reguleren. De SEC acht de gekwalificeerde beleggers geschikt om de mogelijke risico’s aan te gaan die de hedge funds vrij zijn om te nemen.

Meer beweegruimte

De beleggingsmogelijkheden van een hedge fund worden in principe alleen beperkt door zijn mandaat. In principe kunnen ze beleggen in alles. Voorbeelden zijn land, aandelen, onroerend goed, derivaten en valuta’s.

Traditionele beleggingsfondsen houden daarentegen vast aan obligaties en aandelen, en beleggen hierin voor de lange termijn.

Hedge funds maken vaak gebruik van hefboomwerking

Wat ze vaak doen is dat ze gebruiken maken van hefboomwerking. Hierbij wordt in principe geleend geld gebruikt om grotere posities in te kunnen nemen, om zo weer de potentiële winst, maar ook het potentiële verlies te vergroten. Ook worden ze hierdoor in de mogelijkheid gesteld agressieve short posities in te nemen.

Zoals we gezien hebben met de financiële crisis in 2008, kan door middel van hefboomwerking een hedge fund weggevaagd worden. Net zoals andere grote delen van de economie.

Hedge funds gebruiken een ‘2 en 20’ vergoedingenstructuur

De vergoedingen die worden gerekend bij de traditionele beleggingsfondsen zijn de afgelopen jaren gedaald. Gemiddeld wordt er 0,50% gerekend in 2020. Op moment van lezen zal dit iets afwijken.

De structuur die hedge funds gebruiken is een structuur die ze de ‘2 en 20’ noemen. Hiermee wordt 2% van het beheerd vermogen bedoeld en daarbovenop 20% van de gegenereerde winst.

Overwegingen

Doorgaans worden alle hedge funds als een riskante of risicovolle belegging beschouwd. De een is riskanter dan de andere. Voordat je overweegt je geld in een hedge fund te stoppen, zijn er aantal overwegingen die je moet doen voordat je er geld in stopt.

Eerste stap bij het kiezen van een hedge fund

Bij het zoeken naar een hedge fund van kwaliteit is het als belegger belangrijk om de statistieken te identificeren die voor jouzelf belangrijk zijn. Daarbij moet je ook kijken wat de vereisten resultaten daarvoor zijn.

Deze statistieken/richtlijnen kunnen gebaseerd zijn op absolute waarden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gemiddeld jaarlijks rendement van 20% in de afgelopen 5 jaar. Ook kunnen de statistieken/richtlijnen relatief zijn. Denk hierbij aan de grootste op het gebied van beheerd vermogen. Dit is een van de eerste overwegingen in het gehele besluitvormingsproces

Richtlijnen voor absolute prestatie van het fonds

Laten we zeggen dat we gaan kijken naar het rendement op jaarbasis. Stel nu dat je op zoek bent naar een hedge fund met een jaarlijks rendement 1% hoger dan de prestaties van bijvoorbeeld de AEX-index. Door te filteren op basis van deze gegevens worden alle hedge funds uitgesloten die gedurende langere tijd ondermaats presteerden ten opzichte van, in dit geval, de AEX index.

Deze richtlijn zal er ook voor zorgen dat hedge funds onthuld worden met een veel hoger verwacht rendement, zoals wereldwijde macrofondsen, long-biased long/short-fondsen en andere.

Als dit nu niet het hedge fund is waar je naar op zoek bent, kun je een richtlijn opzetten voor de standaarddeviatie van de gekozen index over de afgelopen vijf jaar. Wat je nu kunt doen is 1% bij dit resultaat optellen en dit vaststellen als de waarde voor de richtlijn van onze standaarddeviatie. Alle hedge funds met een standaarddeviatie groter dan de door jouzelf opgestelde richtlijn zullen buiten de boot vallen.

Helaas geven resultaten uit het verleden geen garantie voor in de toekomst. Het kan natuurlijk voorkomen dat het hedge fund vorig jaar tactieken heeft gebruikt die niet te gebruiken zijn komend jaar, om wat voor reden dan ook.

Zodra je bepaalde fondsen hebt gevonden die interessant zijn en die je erkent als ‘goed presterend’, is het van belang dat je de strategie van het hedge fund identificeert en het rendement ervan vergelijkt met de andere potentiëlen.

Richtlijnen voor relatieve prestaties van het fonds

De eerstvolgende stap is om richtlijnen op te stellen voor de relatieve prestaties van een hedge fund. Bij het opstellen van richtlijnen van relatieve prestatiestatistieken is het van belang dat het gebaseerd is op specifieke categorieën of strategieën. Het is namelijk niet redelijk om bijvoorbeeld een wereldwijd macrofonds die gebruik maakt van hefboomwerking te vergelijken met een marktneutraal long/short aandelenfonds.

Om richtlijnen voor een specifieke strategie vast te kunnen stellen zou je als belegger een analytisch softwarepakket kunnen gebruiken zoals ‘Morningstar’ om veel verschillende hedge funds met elkaar te kunnen vergelijken. Hiermee zal een peer-analyse gemaakt kunnen worden waarbij veel statistieken onthuld worden, eventueel opgesplitst in kwartielen of decielen voor dat universum.

Door op deze manier richtlijnen op te stellen is er ook flexibiliteit om de richtlijnen aan te passen, de economische omgeving kan namelijk van invloed zijn op het absolute rendement voor sommige strategieën.

Richtlijnen voor andere overwegingen

Het kan ook zijn dat je als belegger andere richtlijnen wilt overwegen om tot de beslissing van een hedge fund te kunnen komen. Dit zijn aanvullende richtlijnen die voor jou als belegger interessant kunnen zijn. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • Omvang van het hedge fund
  • Trackrecord
  • Minimale investering
  • Terugbetalingsvoorwaarden

Hoe verhouden hedge funds zich tot andere beleggingen?

Hedge funds, beleggingsfondsen en exchange-traded funds (ETF’s) zijn allemaal geldpools. Deze geldpools worden allemaal bijgedragen door beleggers die winst willen maken voor hen zelf en voor hun klanten.

Ze worden actief beheerd door professionele fund managers die bepaalde beleggingen doen, maar met het doel het rendement van de markten, een sector of een index van de markten te overtreffen. Ze streven ernaar het hoogst mogelijke rendement te behalen. Hiervoor nemen ze ook erg grote risico’s om deze rendementen te kunnen behalen.

Zoals eerder benoemt, is een hedge fund losser gereguleerd dan andere concurrerende producten. Hierdoor hebben ze de flexibiliteit om te beleggen in vrijwel alle producten. Hieronder vallen ook erg risicovolle investeringen, waar een traditioneel beleggingsfonds niet aan kan tippen.

Onderaan de streep zijn de kosten van een hedge fund ook een stuk hoger dan die van een traditioneel beleggingsfonds.

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Stop met sparen start met beleggen - Tom Brouwers
Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website