Bekijk al onze reviews op Trustpilot

De grootste 25 AEX bedrijven, welke zijn dit?

De Amsterdam Exchange Index, oftewel AEX, is een van de oudste en drukste beurzen ter wereld, opgericht in 1602. Met een dagelijks handelsvolume van meer dan € 6 miljard is het een belangrijke barometer voor de Nederlandse economische activiteit. De AEX is samengesteld uit de 25 grootste en actiefst verhandelde bedrijven van het land, waaronder ASML Holding NV, Royal Dutch Shell en Unilever.

De AEX wordt gezien als een voorlopende indicator van de algehele economische gezondheid in Nederland en wordt nauwlettend gevolgd door beleggers en analisten. Het geeft ook waardevolle inzichten in bredere trends in de wereldeconomie vanwege de status van Nederland als grote Europese economie. Akzo Nobel, Heineken, ING Groep en Philips behoren ook tot de grootste en bekendste onderdelen van de index.

aex

Het ontstaan van de AEX Index

De AEX Index, opgericht in 1985, is een index van 25 beursgenoteerde bedrijven in Nederland, waaronder Heineken, Philips en Unilever. Het fonds heeft momenteel een netto-actiefwaarde van € 25 miljard en wordt verhandeld op de Amsterdamse Effectenbeurs.

Dankzij de diversificatie van bedrijven uit verschillende sectoren is de index minder gevoelig voor sector-specifieke schommelingen. De AEX is een populaire benchmark voor Nederlandse beleggingsfondsen en wordt dagelijks verhandeld op basis van de koersontwikkeling van de onderliggende bedrijven. Bovendien wordt de AEX vaak genoemd in het nieuws als een indicatie van de algemene koersontwikkeling van de Nederlandse beurs. Hierdoor is het interessant voor beleggers die op zoek zijn naar een brede diversificatie in Nederlandse aandelen.

Samenstelling van de AEX Index

De AEX Index is een verzameling van de 25 grootste en meest liquide aandelen die op de Amsterdamse Effectenbeurs worden verhandeld. Deze aandelen zijn afkomstig uit verschillende sectoren en hierdoor minder gevoelig voor sector-specifieke schommelingen. Dit zorgt voor een diversificatie van de index, wat resulteert in minder volatiliteit dan bij individuele aandelen. Het comité van de Amsterdamse Effectenbeurs stelt de AEX-index dagelijks vast, rekening houdend met marktkapitalisatie, liquiditeit en het beleggingsprofiel van bedrijven. Dit wordt elk halfjaar geïndexeerd om de index af te stemmen op de veranderingen in de markt.

Samenstelling van de AEX Index vandaag

Sinds 2014 kunnen alle bedrijven die in aanmerking komen voor opname in de AEX, gedurende drie maanden lid worden van de index. Het comité controleert in deze periode of de voorwaarden worden nageleefd en als dat zo is, wordt het bedrijf officieel opgenomen in de AEX. Er 25 bedrijven opgenomen in de AEX-index, wat betekent dat er altijd 25 aandelen in de index zijn opgenomen.

De AEX Index is een nuttige benchmark voor beleggers die geïnteresseerd zijn in de Nederlandse markt. De index geeft een goede indicatie van de algemene koersontwikkeling van de beurs en is minder volatiel dan individuele aandelen. Dit komt doordat de index uit verschillende sectoren bestaat, wat zorgt voor een diversificatie en minder gevoeligheid voor sector-specifieke schommelingen.

Hoe worden AEX bedrijven geselecteerd?

De AEX Index is een selectie van de 25 grootste en meest liquide bedrijven op de Amsterdamse beurs. De samenstelling wordt bepaald door factoren zoals marktkapitalisatie, liquiditeit en beleggingsprofiel en wordt twee keer per jaar geïndexeerd.

Bedrijven kunnen sinds 2014 gedurende drie maanden lid worden van de index en moeten aan alle voorwaarden voldoen om officieel opgenomen te worden. De AEX is een belangrijke benchmark voor de prestaties van de Nederlandse beurs en biedt diversificatie doordat het bedrijven uit verschillende sectoren omvat.

De index is minder volatiel dan individuele aandelen en houdt rekening met veranderingen in de markt. De AEX index wordt elk kwartaal geëvalueerd door NYSE Euronext en is sinds 1983 in gebruik. In het kort: de AEX index is een belangrijke maatstaf voor de prestaties van de Amsterdamse beurs en biedt diversificatie en minder volatiliteit.

aex

De 25 bedrijven van de AEX Index (Samenstelling AEX Index)

 1. ASML Holding NV
 2. Unilever NV
 3. Royal Dutch Shell PLC
 4. Adyen NV
 5. RELX PLC
 6. ING Group NV
 7. Koninklijke Philips
 8. Prosus NV
 9. Koninklijke DSM NV
 10. Koninklijke Ahold Delhaize NV
 11. Heineken NV
 12. Wolters Kluwer NV
 13. Akzo Nobel NV
 14. ArcelorMittal SA
 15. ASM International NV
 16. NN Group
 17. Just Eat Takeaway
 18. Koninklijke KPN NV
 19. Unibail-Rodamco-Westfield
 20. Randstad NV
 21. IMCD NV
 22. Signify NV
 23. Aegon NV
 24. BE Semiconductor Industries
 25. ASR Nederland

ASML Holding NV

ASML Holding NV is een toonaangevende leverancier van apparatuur voor de productie van halfgeleiderchips. Het bedrijf heeft een dominante marktpositie en een sterke winstgevendheid. Het is ook een zeer innovatief bedrijf, met een rijke historie op het gebied van productontwikkeling.

ASML is opgericht in 1984. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland en heeft verkoopkantoren en productiefaciliteiten in vele landen over de hele wereld. ASML is sinds 1996 genoteerd aan de Euronext Amsterdam-beurs.

Unilever NV

Unilever NV is een wereldwijde gigant van consumentengoederen, met een breed scala aan populaire merken in haar portfolio. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis van dividendgroei en is een favoriete positie onder inkomensgerichte investeerders.

Het bedrijf werd opgericht in 1930 door de fusie van twee bedrijven: Lever Brothers en Margarine Unie. Het bedrijf is genoteerd aan verschillende beurzen, waaronder Euronext Amsterdam, Londen en New York. Unilever heeft zijn hoofdkantoor in Rotterdam, Nederland.

Royal Dutch Shell PLC

Royal Dutch Shell PLC is een van ‘s werelds grootste olie- en gasmaatschappijen. Het bedrijf heeft een gediversifieerd bedrijfsmodel en een wereldwijd bereik. Shell heeft ook een sterke staat van dienst op het gebied van dividendgroei en is een favoriet onder inkomensinvesteerders.

Shell werd opgericht in 1907 door de fusie van twee bedrijven: Royal Dutch Petroleum Company en Shell Transport and Trading Company. Het bedrijf is genoteerd aan verschillende beurzen, waaronder Euronext Amsterdam, Londen en New York.

Adyen NV

Adyen NV is een toonaangevende leverancier van betalingsverwerking oplossingen. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een snelle groei doorgemaakt en wordt algemeen beschouwd als een sterk groeiaandeel. Adyen heeft ook gunstige vooruitzichten op lange termijn, dankzij de aanhoudende verschuiving naar digitale betalingen.

Adyen werd opgericht in 2006. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland. Adyen is sinds 2018 genoteerd aan de Euronext Amsterdam-beurs.

RELX PLC

RELX PLC is een wereldwijd informatie- en analysebedrijf. Het bedrijf is een leider in zijn vakgebied en geniet een sterke winstgevendheid. RELX is ook een bedrijf met een lange geschiedenis, aangezien het werd opgericht in 1665.

RELX is genoteerd aan verschillende beurzen, waaronder Euronext Amsterdam en Londen. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Londen, Verenigd Koninkrijk.

ING Group NV

ING Groep NV is een toonaangevende Europese bank. Het bedrijf heeft een gediversifieerd bedrijfsmodel en een sterke aanwezigheid in belangrijke markten. ING is ook een bedrijf met een lange geschiedenis, aangezien het werd opgericht in 1991.

ING is genoteerd aan de Euronext Amsterdam-beurs. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland.

Koninklijke Philips

Koninklijke Philips is een toonaangevend Nederlands elektronica- en zorgbedrijf. Het bedrijf heeft een gediversifieerde productportfolio en een wereldwijd bereik. Philips heeft ook een sterk trackrecord op het gebied van dividendgroei en is een favoriet onder inkomensinvesteerders.

Philips werd opgericht in 1891. Het bedrijf is genoteerd aan Euronext Amsterdam en New York. Philips heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland.

Prosus NV

Prosus NV is een toonaangevende wereldwijde internetplatformprovider. Het bedrijf heeft een breed scala aan populaire merken in zijn portfolio en geniet een sterke winstgevendheid.

Prosus werd opgericht in 2014. Het bedrijf is genoteerd aan Euronext Amsterdam en Johannesburg. Prosus heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland.

Koninklijke DSM NV

Koninklijke DSM NV is een toonaangevend Nederlands life sciences bedrijf. Het bedrijf heeft een gediversifieerde productportfolio en een wereldwijd bereik. Koninklijke DSM is ook een bedrijf met een lange geschiedenis, aangezien het werd opgericht in 1902.

De aandelen van Koninklijke DSM zijn verhandelbaar op Euronext Amsterdam en New York. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Heerlen, Nederland.

Koninklijke Ahold Delhaize NV

Koninklijke Ahold Delhaize NV is een toonaangevende Nederlandse supermarktketen. Het bedrijf heeft een gediversifieerd bedrijfsmodel en een sterke aanwezigheid in belangrijke markten.

Koninklijke Ahold Delhaize is ook een bedrijf met een lange geschiedenis, aangezien het werd opgericht in 1867. Koninklijke Ahold Delhaize is genoteerd aan Euronext Amsterdam en New York. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Zaandam, Nederland.

Heineken NV

Heineken NV is de grootste brouwer ter wereld. Het bedrijf heeft een groot geografisch bereik en geniet een sterke winstgevendheid. Heineken is ook een bedrijf met een lange geschiedenis, aangezien het werd opgericht in 1864.

De aandelen van het bedrijf zijn verhandelbaar op Euronext Amsterdam en New York. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland.

Wolters Kluwer NV

Wolters Kluwer NV is een toonaangevende wereldwijde informatiediensten- en uitgeverij. Het bedrijf heeft een gediversifieerde productportfolio en een sterke aanwezigheid in belangrijke markten. Wolters Kluwer is ook een bedrijf met een lange geschiedenis, aangezien het werd opgericht in 1836.

Wolters Kluwer NV is genoteerd aan Euronext Amsterdam en New York. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland.

Akzo Nobel NV

Akzo Nobel NV is een toonaangevend Nederlands chemiebedrijf. Het bedrijf heeft een gediversifieerde productportfolio en een wereldwijd bereik. Akzo Nobel werd opgericht in 1994.

Akzo Nobel NV is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland.

ArcelorMittal SA

ArcelorMittal SA is de grootste staalproducent ter wereld. Het bedrijf heeft een gediversifieerd bedrijfsmodel en een wereldwijd bereik. ArcelorMittal is ook een bedrijf met een lange geschiedenis, aangezien het werd opgericht in 1976.

De aandelen van ArcelorMittal SA zijn verhandelbaar op, New York, en Paris. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Luxemburg.

ASM International NV

ASM International NV is een toonaangevende wereldwijde leverancier van apparatuur voor de productie van halfgeleiders. Het bedrijf heeft een breed scala aan populaire merken in zijn portfolio en geniet een sterke winstgevendheid.

Het bedrijf werd opgericht in 1968. Het aandeel is verhandelbaar op Euronext Amsterdam en New York. Het heeft zijn hoofdkantoor in Almere, Nederland.

NN Group

NN Group is een Nederlandse verzekeringsmaatschappij. Het bedrijf heeft een gediversifieerd bedrijfsmodel en een sterke aanwezigheid in belangrijke markten. NN Group is ook een bedrijf met een lange geschiedenis, aangezien het werd opgericht in 1845.

De aandelen van NN Group zijn verhandelbaar op Euronext Amsterdam en New York. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Den Haag, Nederland.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway is een toonaangevende online maaltijdbezorgservice. Het bedrijf heeft een grote verscheidenheid aan populaire merken in zijn portfolio en geniet een sterke winstgevendheid. Just Eat Takeaway werd opgericht in 2000.

De aandelen van Just Eat Takeaway zijn verhandelbaar op Euronext Amsterdam en New York. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland.

Koninklijke KPN NV

Koninklijke KPN NV is een toonaangevend Nederlands telecommunicatiebedrijf. Het bedrijf heeft een gediversifieerde productportfolio en een sterke aanwezigheid in belangrijke markten. Koninklijke KPN NV werd opgericht in 1852.

De aandelen van Koninklijke KPN NV zijn verhandelbaar op Euronext Amsterdam en New York. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Den Haag, Nederland.

Unibail-Rodamco-Westfield

Unibail-Rodamco-Westfield is een toonaangevend wereldwijd vastgoedbedrijf. Het bedrijf heeft een gediversifieerd bedrijfsmodel en een sterke aanwezigheid in belangrijke markten. Unibail-Rodamco-Westfield werd opgericht in 1968.

De aandelen van Unibail-Rodamco-Westfield zijn verhandelbaar op Euronext Amsterdam, Parijs, en New York. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Parijs, Frankrijk.

Randstad NV

Randstad NV is een toonaangevend wereldwijd personeelsbedrijf. Het bedrijf heeft een gediversifieerd bedrijfsmodel en een sterke aanwezigheid in belangrijke markten. Randstad NV werd opgericht in 1960.

De aandelen van Randstad NV zijn verhandelbaar op Euronext Amsterdam en New York. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Diemen, Nederland.

IMCD NV

IMCD NV is een toonaangevend wereldwijd bedrijf in speciaalchemie. Het bedrijf heeft een gediversifieerde productportfolio en een wereldwijd bereik. IMCD NV werd opgericht in 1992.

IMCD NV is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Rotterdam, Nederland.

Signify NV

Signify NV is een toonaangevend wereldwijd verlichtingsbedrijf. Het bedrijf heeft een gediversifieerde productportfolio en een sterke aanwezigheid in belangrijke markten. Signify NV werd opgericht in 1891.

De aandelen van het bedrijf zijn verhandelbaar op Euronext Amsterdam. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven, Nederland.

Aegon NV

Aegon NV is een toonaangevende Nederlandse financiële dienstverlener. Het bedrijf heeft een gediversifieerd bedrijfsmodel en een sterke aanwezigheid in belangrijke markten. Aegon NV werd opgericht in 1831.

De aandelen van Aegon NV zijn verhandelbaar op Euronext Amsterdam en New York. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Den Haag, Nederland.

BE Semiconductor Industries

BE Semiconductor Industries is een toonaangevende wereldwijde leverancier van apparatuur voor de productie van halfgeleiders. Het bedrijf heeft een breed scala aan populaire merken in zijn portfolio en geniet een sterke winstgevendheid. BE Semiconductor Industries werd opgericht in 1961.

De aandelen van BE Semiconductor Industries zijn verhandelbaar op Euronext Amsterdam. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Duiven, Nederland.

ASR Nederland

ASR Nederland is een Nederlandse verzekeringsmaatschappij. Het bedrijf heeft een gediversifieerd bedrijfsmodel en een sterke aanwezigheid in belangrijke markten. ASR Nederland werd opgericht in 1845.

De aandelen van ASR Nederland zijn verhandelbaar op Euronext Amsterdam en New York. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Den Haag, Nederland.

Hoe kun je de AEX verhandelen?

De AEX is een populaire index beschikbaar op Euronext Amsterdam en New York. Beleggers moeten een account openen bij een beursvennootschap en geld investeren of kiezen voor ETF‘s die presteren op basis van aandelen van meerdere bedrijven. Als een bedrijf in de AEX-index slecht presteert, kan dit het rendement van beleggers beïnvloeden. ETF’s zijn minder gevoelig voor deze schommelingen omdat ze beleggen in meerdere bedrijven uit verschillende sectoren. De AEX-index is belangrijk voor Nederlandse beleggingsfondsen en fungeert als indicatie voor de algemene koersontwikkeling van de Nederlandse beurs.

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Stop met sparen start met beleggen - Tom Brouwers
Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website