Wie besluit om te gaan beleggen in aandelen heeft de eerste keuze gemaakt, maar vervolgens komen er nog vele keuzes bij kijken. Waar en waarin ga je beleggen? En wat voor soort aandelen gaan het worden?
Eigenlijk kun je al deze keuzes terugvoeren naar een basis vraag; Wil je actief of juist passief gaan beleggen? Wij leggen beide vormen uit en noemen de voor- en nadelen.
Passief beleggen, wat is het?
Wanneer je besluit om passief te beleggen dan ga je ervan uit dat je voor langere tijd een bedrag inlegt en hier vervolgens niet actief iets mee doet. Je neemt als het ware een passieve houding ten opzichte van je belegging aan. Je investeert je geld hierbij niet in één aandeel, maar doet dit in een samengesteld fonds. Dit zijn vaak Exchange Traded Funds (ETF).
Zo’n samengestelde portefeuille is door een professional bij de broker die jij hebt gekozen, samengesteld. Hiervoor is data geanalyseerd en gekeken naar de verwachtingen voor de toekomst. Op basis hiervan is een portefeuille tot stand gekomen die vrij stabiel en uitgebalanceerd is. Is de kans groot dat een aandeel daalt? Dan is de kans groot dat een ander aandeel in hetzelfde indexfonds stijgt. Zo blijft de balans bewaart.
Bij passief beleggen wordt ook wel gezegd dat er als het ware met ‘de markt mee wordt bewogen’. Je gaat ervanuit dat aandelen over de langere termijn in waarde stijgen en je beweegt dus soepel mee op deze tendens. Eens in de zoveel tijd vind er als het ware een update van de portefeuille plaats, dit wordt gedaan door de broker.
Is het indexfonds nog in balans en het rendement kloppend met het lange termijn doel? Wanneer dat niet het geval is, wordt er actie ondernomen.
Actief beleggen, wat is het?
Tegenover passief beleggen staat actief beleggen, zoals je waarschijnlijk al vermoedde is dit het tegenovergestelde. Bij actief beleggen ga je niet met de markt mee bewegen maar probeer je deze juist te verslaan. Dit doe je door actief de actualiteit en de koersen van de aandelenmarkt te volgen.
Daalt een aandeel bijvoorbeeld rigoureus doordat er tegenvallende cijfers bekend worden? Dan is een actieve belegger er als de kippen bij om in te stappen. Hij zal daarvoor de aandelen die flink in waarde zijn gestegen en op dat moment populair zijn juist verkopen. Dit om zo stap voor stap dichter bij het doel te komen; het vermogen snel laten groeien.
Ook bij actief beleggen worden er cijfers en analyses gemaakt, maar deze zijn op kortere termijnen en andere data gebaseerd.
De voor- en nadelen van actief en passief beleggen?
Zoals je uit bovenstaande kunt concluderen is actief beleggen een stuk risicovoller dan passief beleggen. De kans op een goed rendement is daarentegen ook weer groter. De keuze hangt dus ook sterk af van je eigen ambities en de tijd die je hebt. Je kunt bij actief beleggen ook kiezen voor iemand die voor jou belegt, hiermee vertrouw jij dus op de kennis en kunde van een expert. Realiseer je altijd dat je hier niet garanties aan kunt ontlenen. Doordat actief beleggen meer tijd en moeite kost, is dit duurder dan passief beleggen.
Het is dus altijd een afweging tussen enerzijds het hogere risico van actief beleggen en dus een (kans op) hoger rendement en anderzijds een lager risico maar ook lager rendement. Daarnaast zit er nog een groot verschil in gemak. Passief investeren kun je eenmalig doen en vervolgens even laten rusten.
Maak een planning voor je belegging
Of je actief en/of passief gaat (laten) beleggen is ook afhankelijk van je financiële planning. Wil jij op korte termijn veel rendement behalen, dan is actief beleggen een logische keuze. Wil je nu investeren voor een extraatje voor in de toekomst (over 10 jaar of langer?) dan is passief beleggen iets voor jouw situatie.
Kies bij het beleggen wel altijd voor een betrouwbare broker, zeker wanneer je gaat voor passief beleggen of beheerd actief beleggen. Je legt namelijk een grote verantwoordelijkheid bij een ander neer. Deze persoon heeft veel kennis en ervaring op het gebied van beleggen, maar niemand heeft een glazen bol. Realiseer je dat altijd bij je keuze!