Wat zijn aandelen?

Wat zijn aandelen? Aandelen zijn één van de vele financiële producten waarin belegd kan worden. Een aandeel is in feite een bewijs van deelname in een onderneming. Een aandeel is dus een soort eigendomsbewijs. Een bezitter van een aandeel wordt aandeelhouder genoemd. Alle aandeelhouders samen zijn eigenaar van de onderneming. Een aandeelhouder heeft doorgaans recht op medezeggenschap en recht op een winstuitkering (dividend).

Waarde

De waarde van een aandeel ligt niet vast, maar wordt bij uitgifte bepaald door het bedrijf dat de producten uitgeeft. De prijs is o.a. afhankelijk van de prestaties van de onderneming, maar de werkelijke prijs wordt vastgesteld op de beurs (aandelenkoers) door de kopers en de verkopers. Het rendement dat met aandelen behaald kan worden, komt voort uit twee zaken. De eerste is koerswinst de tweede is dividend. Dividend is niet vanzelfsprekend, maar doordat aandelen continu in prijs schommelen, kan er wel altijd een resultaat gehaald worden door middel van koerswinst, dit kan uiteraard ook een negatief resultaat zijn.

Uitgifte van aandelen

Wanneer een bedrijf extra geld nodig heeft om door te kunnen groeien besluit het vaak naar de beurs te gaan. Dit noemt men ook wel een beursgang. Tijdens een beursgang vindt er een emissie van de aandelen plaats. Een emissie is feitelijk niets anders dan het uitgeven van nieuwe aandelen. Het primaire doel van een emissie is zoals gezegd altijd extra kapitaal ophalen. Stel een bedrijf heeft € 2.000.000 nodig, dan kan het bedrijf 100.000 extra aandelen uitgeven tegen een prijs van € 20 per aandeel. Ook kun je er voor kiezen om 200.000 extra aandelen uit te geven voor € 10 per aandeel. De koper van het aandeel heeft geen garanties dat dit aandeel in waarde zal stijgen. In ruil daarvoor krijgt de koper wel een stukje van het bedrijf.

Rendement maken op aandelen

  1. Rendement door waardestijging van het aandeel:
    Stel je koopt aandeel X op 1 januari 2016 voor € 10. Een jaar later op 1 januari 2017 is dit aandeel gestegen naar € 12. Wanneer je nu besluit om je aandeel te verkopen voor € 12,- maak je €2/20% rendement op je aandeel. Je hebt nu gebruik gemaakt van de koersstijging van het aandeel. Dit is nog zonder eventueel dividend.
  2. Rendement op uw aandeel door dividend uitkering:
    Stel je houdt dit aandeel in bezit en het bedrijf besluit om € 1 dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Je ontvangt dan € 1 dividend op je aandeel. Wanneer bedrijven in moeilijke tijden verkeren besluiten ze vaak om even geen dividend uit te keren.
Wat zijn aandelen?
Oudste aandeel

In 2010 is het oudste aandeel ontdekt. Een leuke bijkomstigheid is dat dit aandeel op Nederlandse bodem is uitgegeven. Het aandeel staat op naam van de Enkhuizer Pieter Hermanszoon Boode. Dit aandeel is opgeslagen in het stadsarchief van Enkhuizen in Hoorn. Het Enkhuizer aandeel dateert van 9 september 1606. Door de uitgifte van de VOC-aandelen kwam er  handel in dit aandeel tot stand. Dit vormde niet veel later de aanzet tot het oprichten van de Amsterdamse Beurs in 1606, de oudste effectenbeurs ter wereld.

Obligaties kopen

Obligaties kopen

Obligaties kopen kan op verschillende manieren, maar waar moet u op letten wanneer u handelt in obligaties? Wanneer

Lees verder
Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!