André Brouwers
André BrouwersOprichten van het Beleggingsinstituut

Hoe werken aandelen? 

Aandelen zijn pas te verhandelen op het moment dat een bedrijf genoteerd staat aan de beurs. Bedrijven kunnen nieuwe aandelen verkopen aan beleggers. Dit heet aandelenemissie; het uitgeven of in omloop brengen van nieuwe aandelen. Dit gebeurt vaak met de bedoeling om het geld wat de aandelen oplevert te gebruiken voor investeringen of om bijvoorbeeld leningen af te lossen. De aandeelhouders van het bedrijf kunnen dan aandelen kopen en verkopen.  Om ze te kopen moet een beginnende belegger eerst een account aanmaken bij een broker. Een broker is een persoon of instantie die bemiddelt tussen de koper en verkoper van effecten. Aandelen zijn een voorbeeld van effecten, maar hieronder vallen bijvoorbeeld ook obligaties en opties.

Wat is een aandeel?

hoe werken aandelenEen aandeel is letterlijk een aandeel binnen een bedrijf. Het is een bewijs van mede-eigendom. Met een aandeel heeft de bezitter ervan zeggenschap binnen een bedrijf. Alle aandeelhouders binnen een bedrijf kunnen op financieel gebied worden gezien als eigenaren van een bedrijf. Juridisch gezien zit dat anders, daarin zijn ze geen eigenaar van een het bedrijf.

Met een aandeel in een bedrijf deelt de aandeelhouder de winst van het bedrijf met de andere aandeelhouders, maar deelt hij ook de risico’s. Op het moment dat een bedrijf verlies draait, dan kan het zijn dat de aandeelhouder geen beloning krijgt over zijn aandeel.

Waarde

Aandeelhouders kunnen op twee manieren winst behalen uit twee soorten rendement, maar zij hebben geen recht op een vaste uitkering van geld van hun aandeel.

Twee soorten rendement

Door de handel in aandelen, verandert de waarde, de koers, constant. Voor aandeelhouders is het fijn als de koers* flink stijgt. Dit betekent dat de waarde van het aandeel stijgt. Aandeelhouders kunnen op twee manieren rendement, het resultaat van hun belegging, ontvangen over hun aandeel.

Ten eerste de eventuele stijging van de waarde van het aandeel. Beleggers bezitten op dat moment het aandeel, dus de waarde van hun aan aandeel gaat omhoog. Op het moment dat de aandeelhouder het aandeel verkoopt voor een hoger bedrag dan waarvoor hij het zelf kocht, dan maakt hij winst.

Ten tweede de uitkering van een deel van de winst van het bedrijf aan de aandeelhouder. Dit heet het dividend*. Bedrijven hoeven geen dividend uit te keren. Zij kunnen er ook voor kiezen om met dit geld een investering te doen in het bedrijf.

Het bedrijf waarvan de financiële producten zijn, kan winst maken, waarna de koers van de aandelen dus stijgt. Het bedrijf kan ook verlies maken, waardoor de waarde daalt. Ook het dividend is dan niet meer gegarandeerd.

Wil jij meer weten over de werking van de financiële producten?

Via onderstaand formulier krijgt u toegang tot onze 6-daagse cursus en leert u de basis van het beleggen.

""
1
Doe nu gratis mee!
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Het Beleggingsinstituut leert beleggers gezond rendement maken met beperkt risico. Dit doen wij via ons online coachingsprogramma en met behulp van persoonlijke trainingen. Bekijk nu ons aanbod hier.