Kiyoh score
beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen: Hoe werkt het?

Met de huidige, lage spaarrente en inflatie zien veel mensen hun vermogen eerder afnemen dan stijgen. Veel mensen kiezen ervoor om dan meer risico te nemen dan bij sparen en te gaan beleggen. Met beleggen valt, gemiddeld gezien, een beter rendement te halen dan met sparen. Beleggen kan op verschillende manieren en met verschillende producten. Een van de producten waarin je kunt beleggen zijn aandelen. Het beleggen in aandelen is wel risicovol. De aandelenmarkt reageert snel op informatie die beschikbaar komt. Voor de ‘gewone’ belegger is het vaak al te laat om deze informatie op tijd mee te krijgen en ervan te profiteren. Aandelen zijn tegelijkertijd wel producten die makkelijk te begrijpen zijn voor startende beleggers.

Via de onderstaande inhoudsopgave kunt u navigeren door het artikel;

Wat is een aandeel

Als een bedrijf geld nodig heeft, kan het een lening aangaan bij de bank, maar het bedrijf kan er ook voor kiezen om aandelen uit te geven. Als een belegger zo’n aandeel koopt. Stelt hij zijn geld ter beschikking en in ruil daarvoor wordt hij voor een deel eigenaar van het bedrijf. Een aandeel is dus niks anders dan een (verhandelbaar) bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming. Een aandeel heeft vervalt niet en heeft geen einddatum waarop het niet meer geldig is.

Stem- en informatierecht
Een aandeelhouder heeft stem- en informatierecht. Als aandeelhouder heb je het recht om de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) bij te wonen. Tijdens deze vergadering legt het bestuur van het bedrijf verantwoording af over het beleid. Elk aandeel geeft tijdens zo’n vergadering recht op een stem. Elke aandeelhouder heeft dus evenveel stemmen als hij aandelen heeft. Er bestaan echter ook aandelen waaraan geen stemrecht ontleed wordt. Als voorbereiding op zo’n AVA heeft een aandeelhouder het recht om verschillende documenten in te kijken. Dit zijn documenten als balansen en verslagen van revisoren. Ook mag een aandeelhouder uitleg vragen over de toestand waarin een bedrijf zich bevindt

Waarde van een aandeel

De waarde van aandelen verandert dagelijks. Zo kan een bedrijf de ene dag miljoenen meer waar zijn dan een andere dag. De waarde van een aandeel is afhankelijk van het bedrijf dat het aandeel heeft uitgegeven. Als een aandeel eenmaal op de beurs is, wordt ermee gehandeld volgens het principe van vraag en aanbod. Door deze twee variabelen gaat de waarde omhoog en omlaag. Verschillende aspecten hebben invloed op deze variabelen en dus op de waarde van het aandeel. Zo kan een recent gepubliceerde jaarrekening of berichtgeving in het nieuws, al dan niet positief of negatief, van invloed zijn op de aandeelhouders.

Aandeelhouders kunnen op twee manieren winst behalen uit twee soorten rendement, maar zij hebben geen recht op een vaste uitkering van geld van hun aandeel.

Hoe werken aandelen

Aandelen zijn pas te verhandelen op het moment dat een bedrijf genoteerd staat op de beurs. Bedrijven kunnen nieuwe aandelen verkopen aan beleggers. Dit heet aandelenemissie; het uitgeven of inloop brengen van nieuwe aandelen. Dit gebeurt vaak met de bedoeling om het geld dat de aandelen oplever te gebruiken voor investeringen of om bijvoorbeeld lening af te lossen. De aandeelhouders van het bedrijf kunnen hun aandelen kopen en verkopen.

Om aandelen te kunnen kopen, moet een beginnende belegger eerst een account aanmaken bij een broker. Een broker is een persoon of instantie die bemiddelt tussen de koper (belegger) en verkoper van effecten. Aandelen zijn een voorbeeld van effecten, ook obligaties en opties vallen onder de noemer ‘effecten’.

Aandelen kopen

Voor het kopen van aandelen moet een tarief betaald worden. Dit worden de transactiekosten genoemd. Op het moment dat een aandeel gekocht is, dan begint de aandeelhouder met een negatief rendement. Veel mensen vergeten hoe groot het effect is van deze transactiekosten. Hierdoor voeren zij onnodig veel transacties uit en ontvangen ze uiteindelijk minder rendement. Bij het kopen van aandelen is het goed om rekening te houden met eventuele dividend dat een bedrijf uitkeert. Afhankelijk van of je op de lange of korte termijn wil beleggen in aandelen, kan dividend bepalend zin voor de uiteindelijke winst die je behaalt met je belegging.

Om geld te kunnen verdienen met beleggen in aandelen is het belangrijk om het koopmoment goed te timen. Het is goed om hiervoor de (nieuws)ontwikkelingen in de gaten te houden. Positief nieuws doet de koers vaak stijgen en negatief nieuws zorgt vaak voor een daling. Het moment van kopen voor lange termijn beleggen in aandelen kan daarom ook anders zijn dan wanneer je op de korte termijn wil beleggen in aandelen. Op korte termijn kan je namelijk ook winst behalen op een daling van de koers door short gaan.

Beleggen in aandelen op korte en lange termijn

Beleggen in aandelen kan op verschillende manieren. Belangrijk is het verschil tussen beleggen in aandelen op korte en op lange termijn. Beleggen op korte termijn houdt in dat de aandelen gekocht en verkocht worden op korte termijn. Omdat de beurs onstabiel is, dalen en stijgen de koersen vaak. Bij beleggen in aandelen op korte termijn kan je gebruik maken van een hefboom. Hiermee kan je met een kleine inleg een hoger rendement behalen.

Beleggen op lange termijn is het beleggen in aandelen waarvan de koers in maanden of soms zelfs jaren stijgt. Dit vereist meer geduld en tijd dan beleggen op korte termijn.

Ervaring met- en kennis over het beleggen in aandelen

Mensen die goed op de hoogte zijn van het beleggen in aandelen, halen hier veel voordelen uit. Voordat je begint aan het beleggen in aandelen, is het belangrijk dat je veel kennis hebt. Wanneer iemand goed weet wat hij doet, zal het beleggen gemakkelijker gaat en zullen fouten ook minder gemaakt worden.
Niet alleen ervaring met en kennis over het beleggen zelf is van belang. Wanneer iemand er voor kiest om te beleggen in aandelen van een bepaald bedrijf, is het belangrijk om ook op de hoogte te zijn van de stand van zaken van het bedrijf. Met die kennis wordt het inschatten van de eventuele stijging of daling van de aandelen van dat bedrijf ook gemakkelijker.
Informatie over het betreffende bedrijf of informatie over concurrenten van het bedrijf kunnen grote invloed hebben op de waarde van de aandelen. Zoals eerder genoemd reageert de aandelenmarkt heel snel op deze informatie. Kennis over het bedrijf en inschattingen over hoe de markt zal reageren op bepaald nieuws kan dan goed van pas komen. Snel handelen op dat moment kan voor winst zorgen.
Daarnaast kan het ook van belang zijn als er negatieve informatie over een bedrijf naar buiten komt. Op dat moment kan het slim zijn om te aandelen van dat bedrijf te kopen. Aandelen zullen dan goedkoop zijn en misschien later in waarde stijgen.

Twee soorten rendement

Door de handel in aandelen, verandert de waarde van het aandeel, de koers, constant. Voor aandeelhouders is het fijn als de koers van de aandelen flink stijgt. Dit betekent dat de waarde van de aandelen stijgt. Aandeelhouders kunnen op twee manieren rendement, het resultaat van hun belegging, ontvangen over hun aandeel.
Ten eerste de eventuele stijging van de waarde van het aandeel. Beleggers bezitten op dat moment het aandeel, dus de waarde van hun aan aandeel gaat omhoog. Op het moment dat de aandeelhouder het aandeel verkoopt voor een hoger bedrag dan waarvoor hij het zelf kocht, dan maakt hij winst.

Ten tweede de uitkering van een deel van de winst van het bedrijf aan de aandeelhouder. Dit heet het dividend*. Bedrijven hoeven geen dividend uit te keren. Zij kunnen er ook voor kiezen om met dit geld een investering te doen in het bedrijf. Vooral bij beleggen in aandelen op de lange termijn is het verstandig uit te zoeken of het bedrijf dividend uitkeert. Dit kan namelijk een groot deel zijn van de winst die je behaalt met je belegging.
Het bedrijf waarvan de aandelen zijn, kan winst maken, waarna de koers van de aandelen dus stijgt. Het bedrijf kan ook verlies maken, waardoor de waarde van de aandelen daalt. Ook het dividend is dan niet meer gegarandeerd.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!