Aandelen verkopen, waarom en wanneer?

Aandelen verkopen. Bepalen welk aandeel je koopt is ontzettend belangrijk. Dit kan je doen middels bijvoorbeeld fundamentele analyse. Vervolgens wil je dit aandeel kopen, een goed instapmoment kan worden bepaald door bijvoorbeeld technische analyse. Je gaat echter pas echt wat verdienen als je het aandeel op een goed moment ook weer verkoopt. Dit zou je ook met technische analyse kunnen doen. Er zijn echter nog veel meer andere redenen om aandelen te verkopen.

In het kort

Via de onderstaande inhoudsopgave kunt u door het artikel navigeren;

Waarom aandelen verkopen?

Theoretisch gezien kan je geld verdienen met aandelen door twee belangrijke beslissingen: op het juiste moment kopen en op het juiste moment verkopen. Om winst te maken is het van belang om beide beslissingen correct uit te voeren. Het rendement op een eventuele investering wordt allereerst bepaald door de aankoopprijs.

Een koper kan een aandeel kopen en deze zou kunnen stijgen. Daadwerkelijke winst is echter pas gemaakt op het moment dat dit aandeel met verkocht is na deze stijging. Hoewel kopen tegen de juiste prijs uiteindelijk de behaalde winst kan bepalen, garandeert verkopen tegen de juiste prijs de (eventuele) winst. Als u niet op het juiste moment verkoopt verdwijnen de voordelen van kopen op het juiste moment. Dit is dus even belangrijk, of zelfs nog belangrijker. Bij strategieën als dividend beleggen kan dit natuurlijk anders zijn.

Veel beleggers hebben moeite met het verkopen van een aandeel. Soms is de reden hiervoor geworteld in de aangeboren menselijke neiging genaamd hebzucht. Er zijn echter verschillende strategieën die je zou kunnen gebruiken om te bepalen wanneer, en wanneer niet, een goed moment is om te verkopen. Het belangrijkste aspect van deze strategieën is dat ze proberen een deel van de menselijke emoties uit het besluitvormingsproces te halen.

Aandelen verkopen

Belangrijkste redenen om een aandeel te verkopen

Als het gaat om beleggen, kan de beslissing om een ​​aandeel te kopen soms gemakkelijker zijn dan te weten wanneer het juiste moment is om een ​​aandeel te verkopen. Vooral bij het beginnen met beleggen kan dit verschrikkelijk lastig zijn.

Over het algemeen zijn er drie hoofdredenen voor een lange termijn belegger om te verkopen.

  • De aankoop was een vergissing,
  • de prijs is dramatisch gestegen
  • of de huidige prijs wordt niet langer ondersteund door fundamentele elementen

Emotie en menselijke psychologie kunnen het nemen van een slimme beslissing soms in de weg staan, dus blijf afgestemd op de gegevens (en niet op je gevoelens). Ook is het belangrijk om verschillen te kennen tussen passief en actief beleggen, passieve beleggers hebben hier namelijk minder mee te maken.

Er zijn dus over het algemeen drie goede redenen om een ​​aandeel te verkopen. Ten eerste was het kopen van de aandelen in de eerste plaats een vergissing. Ten tweede is de aandelenkoers dramatisch gestegen. Eindelijk heeft het aandeel een dwaze en onhoudbare prijs bereikt.

Hoewel er veel andere aanvullende redenen zijn om een ​​aandeel te verkopen, zijn dit de belangrijkste. Andere beslissingen om aandelen te verkopen zijn in veel gebaseerd op foutieve argumenten, globaal gezien. Deze zullen vaak een negatief effect hebben op het resultaat van de beleggingsstrategie. Het wordt duidelijk dat er met name beslissingen op basis van emotie gemaakt worden.

De mindset van een belegger is dus cruciaal, deze kan het verschil betekenen tussen een succesvolle strategie of niet.

Wanneer aandelen verkopen?

Een aandeel verkopen is moeilijk

Hier is een al te vaak voorkomend scenario:

  • Je koopt aandelen voor $ 25 met de bedoeling deze te verkopen als het $ 30 bereikt.
  • De voorraad bereikt $ 30 en je besluit om nog een paar winsten uit te houden.
  • Het aandeel bereikt $ 32 en hebzucht overwint de rationaliteit.
  • Plots zakt de aandelenkoers terug naar $ 29. Je zegt tegen jezelf dat je gewoon moet wachten tot het weer $ 30 bereikt.
  • Dit gebeurt nooit. Je bezwijkt uiteindelijk door frustratie en verkoopt met verlies als het $ 23 bereikt.

In dit scenario zou je kunnen zeggen dat hebzucht en emotie het rationele oordeel hebben overwonnen. Het verlies was $ 2 per aandeel. Toch zou je eigenlijk een winst van $ 7 kunnen hebben gemaakt toen het aandeel zijn hoogtepunt bereikte.

Deze verliezen kunnen misschien beter worden genegeerd dan dat je er verder over zou moeten peinzen. De echte vraag is waarom de belegger wel of niet heeft verkocht op een bepaald prijspunt. Dit is essentieel om te analyseren om een dergelijke fout in de toekomst te voorkomen. Op deze manier wordt je zelf een betere belegger!

Om de menselijke natuur in de toekomst te negeren omtrent beleggen, kan je overwegen een limietorder te gebruiken. Een limietorder die de aandelen automatisch verkoopt wanneer deze uw richtprijs bereikt kan zowel effectief als winstgevend zijn. Je hoeft de aandelen niet meer op en neer te zien gaan. Je krijgt een melding wanneer uw verkooporder is geplaatst, in plaats van dat je constant naar je scherm zit te turen.

Voor mensen met een langere beleggingshorizon is dit vaker van toepassing. Deze hanteren namelijk vaak een passieve beleggingsstrategie, al dan niet naast een actievere methode. Bij dergelijke methodes hoef je niet veel tijd te investeren. Zo heeft iedereen dus de tijd om te beleggen.

Aandelen verkopen wanneer kopen een vergissing was

Waarschijnlijk heb je wat onderzoek naar je gekochte aandeel gedaan voordat je het kocht. Dat hopen we tenminste. Je kan na verloop van tijd bij een transactie concluderen dat je een analytische fout hebt gemaakt. Uiteindelijk realiseer je dat het bedrijf geen geschikte investering is. Je zal de aandelen vervolgens moeten verkopen. In deze situatie zal het vaak het meest verstandig zijn om je verlies te nemen.

De sleutel tot succesvol beleggen is te vertrouwen op je gegevens en analyses in plaats van op de emotionele stemmingswisselingen van de markt. Als je analyse om welke reden dan ook onjuist is geweest, verkoop dan de aandelen en ga verder. De beurskoers kan stijgen nadat je verkoopt, waardoor je aan jezelf gaat twijfelen. Toch is het mogelijk dat een verlies van 10% op deze investering de slimste investeringsbeweging is die je ooit hebt gemaakt.

Natuurlijk zijn niet alle analytische fouten hetzelfde, en gaat het niet altijd om dezelfde percentages. Als een bedrijf niet voldoet aan de winstverwachtingen op korte termijn en de aandelenkoers daalt, reageer dan niet overdreven door onmiddellijk te verkopen (ervan uitgaande dat de soliditeit van het bedrijf intact blijft). Als je echter ziet dat het bedrijf marktaandeel verliest aan concurrenten, kan dit een teken zijn van een echte zwakte op de lange termijn in het bedrijf.

Niemand gaat bankroet bij het boeken van winst

Aandelen verkopen wanneer de prijs dramatisch stijgt

Het is heel goed mogelijk dat een aandeel dat je zojuist hebt gekocht in korte tijd flink zal stijgen. Veel van de beste investeerders zijn de meest bescheiden investeerders. Beschouw de snelle stijging niet als een bevestiging dat u slimmer bent dan de algemene markt. Het is in je beste belang om de aandelen te verkopen, blijkt uit de meeste gevallen. Een bekende belegger die langzaam maar zeker is blijven groeien, is Warren Buffett.

Een goedkoop aandeel kan om tal van redenen zeer snel een duur aandeel worden. Dit kan bijvoorbeeld door speculatie door anderen. Pak je winst in dit geval en ga verder met je volgende investering. Nog beter is als dit aandeel vervolgens aanzienlijk daalt, overweeg dan om het opnieuw te kopen. Als de aandelen toch blijven toenemen na verkoop, put dan troost uit het oude gezegde: “Niemand gaat bankroet bij het boeken van winst.”

Als je een aandeel bezit dat is gepiekt, overweeg dan om te verkopen op een zogenaamde ‘dead cat bounce’. Dergelijke stijgingen zijn vaak tijdelijk en meestal gebaseerd op onverwacht nieuws.

Aandelen verkopen voor waardering van het aandeel

Dit is een moeilijke beslissing gebaseerd op een deel kunst en een deel wetenschap. De waarde van een aandeel berust uiteindelijk op de contante waarde van de toekomstige kasstromen van het bedrijf. De waardering zal altijd een zekere onnauwkeurigheid met zich meebrengen omdat de toekomst nooit zeker is. Dit is de reden waarom waarde beleggers bij het beleggen sterk afhankelijk zijn van de veiligheidsmarge.

Een goede vuistregel is om te overwegen om te verkopen als de waardering van het bedrijf aanzienlijk hoger wordt dan die van zijn concurrenten. Dit is natuurlijk een regel met veel uitzonderingen. Stel dat Coca-cola voor 15 keer de winst handelt, terwijl Heineken voor 13 keer de winst handelt. Dit is natuurlijk puur theoretisch, maar zou voor iemand een reden kunnen zijn om te verkopen. Dit is echter niet per definitie een goede reden te zijn om Coca-cola te verkopen. Het hangt van veel andere factoren af zoals het marktaandeel en het toekomstperspectief.

Een ander respectabel verkoopinstrument is verkopen wanneer de PE-ratio van een bedrijf de afgelopen vijf of tien jaar aanzienlijk hoger is dan de gemiddelde PE-ratio. De PE-ratio is de price-to-earnings ratio. Op het hoogtepunt van de internetboom eind jaren negentig hadden de aandelen van Walmart bijvoorbeeld een koers / winstverhouding van 60 keer de winst toen het zijn eerste website met e-commerce opende.

Ondanks de kwaliteit van Walmart had elke eigenaar van aandelen moeten overwegen om te verkopen en hadden potentiële kopers moeten overwegen ergens anders te zoeken, zou je denken.

Instagram De beste belegger ooit podcast

Afbeelding afkomstig van Instagram: Beleggingsinstituut.nl

Interne ontwikkelingen binnen bedrijven

Heeft dit invloed op het verkopen van aandelen?

Wanneer de inkomsten van een bedrijf dalen, is dit meestal een teken van een verminderde vraag. Kijk eerst naar de jaarlijkse omzetcijfers om het grote geheel te zien, maar vertrouw niet alleen op die cijfers. Het is ook een goed idee om naar de kwartaalcijfers te kijken. De jaarlijkse omzetcijfers voor een groot olie- en gasbedrijf zijn misschien indrukwekkend, maar wat als de energieprijzen de afgelopen maanden zijn gedaald?

Wanneer je een bedrijf ziet bezuinigen op kosten, betekent dit vaak dat het bedrijf niet floreert. De grootste indicator is het verminderen van het personeelsbestand. Het goede nieuws voor jou als beleger is dat kostenbesparingen in eerste instantie als positief kunnen worden beschouwd. Dit kan vaak leiden tot voorraadwinsten. In de meeste gevallen moet dit echter niet worden gezien als een kans om meer aandelen te kopen. Dit is eerder een kans om de positie te verlaten voordat een volgende daling in waarde optreedt.

Aandelen verkopen voor financiële behoeften

Dit geldt misschien niet als een goede reden om een ​​aandeel te verkopen, maar het is toch een reden. Aandelen zijn een aanwinst, er zijn momenten waarop mensen hun vermogen moeten verzilveren. Uiteindelijk is dit natuurlijk ook waar het om gaat. Je laat je geld renderen, niet omdat je er naar wil kijken maar omdat je er wat mee wil doen. Ondanks dat het natuurlijk het beste is om je geld voor een zo lang mogelijke tijd te laten renderen kan het voorkomen dat je het simpelweg nodig hebt.

Geld maakt geld, laat je geld daarom zo lang mogelijk staan

Of het nu gaat om startkapitaal voor een nieuw bedrijf, betalen voor een studie of het kopen van een huis. De beslissing om aandelen te verkopen hangt af van de financiële situatie van een individu en niet van de fundamenten van de aandelen. Als het geld benodigd is, dan zij het zo. Door het rente op rente effect loont het altijd om met een zo groot mogelijk kapitaal te beleggen. Haal je investeringen daarom uitsluitend van een beleggersrekening wanneer je het benodigde kapitaal écht nergens anders vandaan kan halen.

Mocht je nog meer overtuiging nodig hebben, bereken hier je rendement! Als je er een beetje mee experimenteert zal je er snel genoeg achter komen dat lange termijn beleggen dubbele rendementen oplevert. Dit komt door het rente-op-rente effect, ook wel compund interest genoemd.

Conclusie

Elke verkoop die winst oplevert, is een goede verkoop. Dit gaat met name op als de achterliggende gedachte goed is. Wanneer een verkoop verlies oplevert met inzicht in de reden waarom dat verlies zich heeft voorgedaan, kan dit ook als een goede verkoop worden beschouwd.

Verkopen met verlies om het geld op een andere plek beter te laten renderen, zou achteraf al helemaal als een goede verkoop gezien kunnen worden. Verkopen is eigenlijk alleen een slechte beslissing als de verkoop wordt aangedreven door emotie in plaats van door gegevens en analyse.

Uit ervaring blijkt dat dit in bijna alle gevallen tot negatieve resultaten zal leiden. Toch is er nog een ontzettend grote hoeveelheid beleggers die het doen. Het is dan ook niet voor niks dat het overgrote deel van de beleggers verlies maakt. De juiste scholing zorgt ervoor dat jij onder de groep beleggers valt die weet te profiteren van de markt.

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website