Het beste platform om te beleggen

Beste broker voor beginnende belegger

Beste broker voor beginnende belegger. Je wil graag beginnen met beleggen. Er zijn een aantal aspecten die je wellicht al hebt uitgezocht, klaar om aan de slag te gaan! Je denkt alles goed te begrijpen en je bent klaar om je eerste aandeel, ETF of iets dergelijks te kopen. De vraag is nu: bij welk platform kan ik het beste beleggen?

Er zijn veel verschillende platformen waar je kan handelen. Tegenwoordig hebben bijna alle platformen een breed assortiment. Het verschil zit nu met name in de gebruiksvriendelijkheid en de kosten. Ook is het ene platform beter om actief te gaan handelen en is een ander platform beter in het laten beleggen. In dit artikel zijn er 3 verschillende soorten platformen uitgelicht. Zo kan jij bepalen wat voor jouw het beste platform om te beleggen is.

In het kort

Via de onderstaande inhoudsopgave kunt u door het artikel navigeren;


Het beste platform om te beleggen

Beste broker voor beginnende belegger?

Wat is een broker überhaupt?

Een broker is een effectenhandelaar. Een broker wordt ook wel een effectenmakelaar of beurshandelaar genoemd. Tegenwoordig kan je het zien als een soort platform waar jij je beleggingen kan doen. Het is dus een soort tussenpersoon tussen belegger en de beurs. Een broker is lid van de beurs en voert uitsluitend handelingen uit in opdracht van de belegger. Je zou het dus kunnen zien als een soort makelaar van de beurs.

Over brokers valt veel te vertellen, in dit artikel houden we het beknopt. Maar wat is dan de beste broker voor beginnende beleggers? Er zijn verschillende elementen die hier van invloed op zijn. Brokers verdienen geld door middel van transactiekosten. Hier worden echter veel verschillende structuren voor gehanteerd. De ene structuur is voordeliger voor het ene type belegger, de andere structuur voor de andere belegger.

Waar zitten de verschillen?

Welk type broker voor jouw het meest geschikt is hangt af van een aantal factoren. De beste broker voor beginnende beleggers, dit is er geen een. Bij het beginnen met beleggen denk je namelijk ook heel goed na over welk type belegger je bent. Zo is het van groot belang of je actief of passief beleggen gaat. Ben je bijvoorbeeld van plan om veel transacties te maken, dan is het belangrijk om een broker te kiezen met lagere transactiekosten. De beste broker voor beginnende beleggers is dus niet altijd dezelfde.

Beleggen met weinig geld doe je het liefst bij een platform waar de aandelen goedkoper zijn. Dit betekend niet dat je meer aandelen krijgt, maar wel dat je in kleinere stukjes kan kopen. Sommige brokers vragen ook om servicekosten, dit zijn maandelijkse kosten voor de diensten. Beleg je in grote getalen dan zal je hier geen last van hebben. Doe je veel transacties, dan zijn de transactiekosten bij dergelijke brokers misschien lager dan de servicekosten in jouw geval. Kortom, het hangt van veel factoren af.

Effectenhandelaar verschillen

Effectenhandelaar

We bespreken graag drie belangrijke brokers of effectenhandelaren in Nederland. Dit zijn Binck, Lynx en DEGIRO. Er zijn uiteraard nog meer brokers om uit te kiezen, de gekozen brokers zijn gebruikt puur ter illustratie. Geen van deze brokers heeft onze persoonlijke voorkeur. Elke effectenmakelaar heeft eigen voor- en nadelen. De beste broker, die bestaat niet. Een broker die het meest geschikt is voor jouw beleggersprofiel, die bestaat wel degelijk.

Beste broker voor beginnende belegger, Binck?

Binckbank staat bekend als 1 van de meest uitgebreide brokers van Nederland. Bij Binck kan je zelf beleggen, laten beleggen, pensioenbeleggen en zelfs geld sparen. Wanneer je je geld laat beleggen, dan laat je je geld beleggen door de experts van Binck. Dit is geschikt voor mensen die zelf niet veel van beleggen weten of er geen tijd voor hebben. Er worden wél kosten in rekening gebracht, dit zal het rendement dus drukken.

Daarnaast worden er over het algemeen passieve strategieën gehanteerd als je je geld laat beleggen. Dit verschilt wel. Vaak komt het echter voor dat wanneer de beurs crasht, je portefeuille meegaat. Voor mensen die een interesse voor beleggen hebben ontwikkeld is dit dus misschien niet de beste optie. Het is daarom ook van belang welke strategie je graag wil hanteren. Past de strategie bij deze effectenhandelaar, dan is dit voor jou misschien het beste platform om te beleggen.

Ook kan je bij Binck gemakkelijk pensioenbeleggen, door automatisch maandelijks een geldbedrag in te leggen. Een nadeel van Binck zijn de kosten. Je betaalt zowel transactiekosten als servicekosten bij Binck. Waar je bij DEGIRO €2,30 aan transactiekosten betaalt wanneer je €1000,- aan Shell aandelen koopt. Betaal je bij Binck €8,- aan transactiekosten. Tevens is de gebruiksgemak van het platform bij erg goed.

Beste broker voor beginnende belegger, Lynx?

De software van Lynx is erg uitgebreid. Je kan gebruik maken van veel technische indicatoren die je kunnen helpen bij het actief traden. Beleg je dus graag op basis van technische analyse, dan is dit misschien een goed platform voor jou. Een professionele belegger kan zich hier helemaal uitleven met de geavanceerde software van Lynx. Een groot pluspunt van Lynx is ook de stabiliteit. Van een storing is bij deze broker dus nauwelijks sprake, waar dit bij andere brokers wel eens voorkomt.

Vergeleken met andere brokers heeft Lynx dus de minste storingen. Dit is erg prettig als je bijvoorbeeld snel wil reageren op een zwarte zwaan of iets dergelijks. Lynx is over het algemeen wel iets prijziger dan bijvoorbeeld DEGIRO. Voor de beginnende belegger is Lynx dus wellicht niet het meest voordehand liggende platform. Mocht je geïnteresseerd zijn in een rekening openen bij Lynx, hou er rekening mee dat je een minimale inleg nodig heb van €10.000,-. Voor mensen met ervaring en een redelijk bedrag beschikbaar is dit wellicht het beste platform om te beleggen.

Beste broker voor beginnende belegger, DEGIRO?

DEGIRO staat bekend om lage kosten. Je betaal bij DEGIRO alleen transactiekosten. Wanneer jij bijvoorbeeld voor €1000,- aandelen aan Shell koopt, betaal je €2,30 aan transactiekosten. Vergeleken met de concurrenten is dit relatief goedkoop. DEGIRO heeft daarnaast een erg gebruiksvriendelijk account. Dit is vooral voor de beginnend belegger een erg fijn platform om mee te werken.

Wel zijn er beperkte analysemogelijkheden, om deze reden is het platform minder geschikt voor de actieve belegger of professional. DEGIRO heeft een enorm groot aanbod aan beurzen wereldwijd. Zo heb je de keuze uit veel verschillende aandelen en ETF’s. Er wordt ook veel aandacht besteedt aan jou als klant. De klantenservice bij DEGIRO wordt dan ook over het algemeen geroemd om de goede kwaliteit.

DEGIRO is uitstekend voor de particuliere belegger. Een beginnend belegger kan er uitstekend een portefeuille opbouwen vanwege de lage transactiekosten en de gebruiksvriendelijkheid. Als je wil beginnen met beleggen dan zou het dus kunnen dat dit het beste platform om te beleggen is voor jou.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen met beleggen

Kom erachter wat er nodig is om succesvol te zijn op de beurs tijdens de gratis cursus met beleggingsexpert André Brouwers. Tijdens deze online 6-daagse cursus leer je aan de hand van 6 instructievideo’s de beginselen van het beleggersvak.