Wat is de onderliggende waarde? Er worden in filmpjes en artikelen vaak gesproken over ‘de onderliggende waarde’, maar wat is dit precies? Op welke manier kan je hier rekening mee houden? Graag lichten wij toe waar een onderliggende waarde op gebaseerd is en op welke beleggingsproducten dit bijvoorbeeld van toepassing is.
De definitie van de onderliggende waarde luidt als volgt: de (financiële) waarde waarop een afgeleid instrument (derivaat) betrekking heeft. De meest bekende zijn aandelen, maar ook op obligaties, edelmetalen, valuta of grondstoffen bestaan afgeleide producten (bijvoorbeeld opties of futures). Zo bestaat de onderliggende waarde van een optie bijvoorbeeld uit een bepaalde selectie aan aandelen, valuta en grondstoffen. Er wordt bijvoorbeeld ook een vast aantal aandelen aangehouden. In de meeste gevallen is dit 100 aandelen.
Wat is de onderliggende waarde van een aandeel? Simpel gezegd is dit het bedrijf. Dit zijn logischerwijs geen afgeleide van het bedrijf, het is het bedrijf zelf. Voor alle duidelijkheid. Officieel heeft een bedrijf dus geen onderliggende waarde, het is de waarde zelf.
Wat is ‘de onderliggende waarde’?
Je koopt een financieel product op basis van een onderliggende waarde
In principe is de onderliggende waarde dus datgene waarop iets is gebaseerd. De onderliggende waarde van bijvoorbeeld een optie Heineken is een aandeel Heineken. Zo heeft een aandelenoptie ABN Amro het aandeel ABN Amro als onderliggende waarde en een AEX-indexoptie de AEX-index.
Deze index is gevuld met de 25 grootste en meest verhandelde Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Met een AEX optie speel je dus in op een beweging in de onderliggende aandelen van de index.
De koers van je aankoop zal fluctueren op basis van de waarde van het onderliggende aandeel, of de index waarop deze gebaseerd is. Dit wordt ook wel volatiliteit genoemd. Een aspect waar bijvoorbeeld daytraders goed op in kunnen spelen.
Voor uitleg over begrippen als de onderliggende waarde, kijk op de Instagram pagina Beleggingsinstituut.nl!