Kiyoh score
Investeren in aandelen 5 lessen van goede beleggers

Investeren in aandelen | 5 lessen van goede beleggers

Investeren in aandelen hoeft niet lastig te zijn. Door een strategie te kiezen die bij je past, en deze strategie gedisciplineerd te volgen laat je je geld voor je werken. Vermijd inflatie, en laat je geld groeien in plaats van krimpen. Of je nou de hele dag de koersen wil analyseren, of simpelweg iets wil kopen en vasthouden. Investeren in aandelen kost zoveel tijd en moeite als je zelf wil, het rendement wat je behaalt heb je ook zelf in de hand. Lees verder om erachter te komen hoe jij je rendement beter kan controleren. 

Investeren in aandelen kan écht iedereen!

Beleggen is een manier om geld opzij te zetten. Dit kunnen de meeste mensen doen zonder hun levensstijl aan te passen. Er zijn verschillende manieren van beleggen, er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen passief en actief beleggen. Voor beide is het essentieel om kapitaal op te bouwen. Geld maakt geld, zo simpel is het. Genereer je 15% winst over een investering van tien euro, dan stelt dit niet bijzonder veel voor. Behaal je 15% winst op een investering van 1000 euro, dan begint het al leuk te worden. 

Ik kan niet investeren in aandelen want ik heb te weinig geld

Voor alle typen beleggers dient er van tevoren kapitaal geïnvesteerd te worden, natuurlijk. Je wil namelijk niet met geleend geld gaan beginnen met beleggen, dit raden wij ten zeerste af. Als je weinig geld hebt is de beste manier om te beginnen is door periodiek een hoeveelheid geld in te leggen. De 10% regel is een gouden regel is om 10% van je maandelijks besteedbaar inkomen te investeren, ongeacht hoeveel je verdient. Met een maandelijkse investering van 50-100 euro kan je namelijk al erg ver komen. Het lastigste is het beginnen met beleggen. Maak de stap, begin met je eerste 50 euro en reken je resultaat uit voor de langere termijn. Hier kan je onze calculator voor gebruiken. Je zal gauw merken, veel kleine beetjes resulteren uiteindelijk in een groot geheel. Wél is het, nogmaals, cruciaal om niet meer te beleggen dan je missen kan. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren. Lees hier meer tips hoe jij kan beleggen met weinig geld

Op welke manier ga jij investeren in aandelen?

Voordat je begint met investeren in aandelen moet je achterhalen wat voor belegger je gaat zijn. Bij het vragen om beleggingsadvies zal een adviseur altijd vragen naar de doelen die je hebt, en welk risico je bereid bent om te nemen. Dit is erg lastig om te bepalen van tevoren, niemand wil natuurlijk geld verliezen. Toch is het belangrijk om vast te stellen. Investeer je liever met de kans op veel winst, maar ook het risico op meer verlies? Of investeer je liever met de kans op beperkte winst, maar wel een lager risico om geld te verliezen? Daarnaast is het ook van belang om de investering vast te stellen die je zou willen doen qua tijd en moeite. Dit zal bepalen of jij een meer passieve, of meer actieve investeerder bent.

Online brokers gebruiken om te investeren in aandelen

Full-service brokers, zoals de naam al aangeeft, geven het volledige scala van de traditionele brokerage diensten, met inbegrip van financieel advies voor pensioen, gezondheidszorg, en alles wat met geld te maken heeft. Ze hebben meestal alleen te maken met vermogende klanten en kunnen aanzienlijke kosten in rekening brengen, waaronder een percentage van uw transacties, een percentage van uw vermogen dat zij beheren, en soms, een jaarlijkse contributie. Het is gebruikelijk om minimum rekening groottes van $25,000 en meer te zien bij full-service brokerages. Mensen die net beginnen, die hebben dit vaak niet. Als je net begint met beleggen kan het lastig zijn om een goede broker uit te kiezen. Lees hier meer over het kiezen van een goede broker voor de beginnende belegger.

Zelf investeren in aandelen, met een plan

Afhankelijk van hoe vaak je handelt, kunnen deze kosten oplopen en je winstgevendheid beïnvloeden. Beleggen in aandelen kan zeer kostbaar zijn als je vaak in en uit posities springt, vooral met een klein bedrag beschikbaar om te beleggen. Als jouw rendement niet genoeg is om dit te dekken, heb je geld verloren door alleen maar in en uit posities te stappen. Als je van plan bent vaak te handelen, is het dus cruciaal om het overzicht te bewaren en geen overhaaste beslissingen te nemen. Het is daarom vooral belangrijk dat je voor elke trade een plan hebt. 

5 lessen van goede beleggers om te investeren in aandelen

Leer van de fouten die succesvolle beleggers hebben gemaakt, zodat je zelf de fouten niet hoeft te maken.

Les 1. Beleg altijd met eigen vermogen

Beleggen met geld wat je niet hebt raden wij te allen tijden af als je net begint. Je moet nooit meer beleggen dan je bereid bent om kwijt te raken, je weet immers nooit wat er kan gebeuren. Misschien staat morgen wel de wereld in de fik. Voor meer ervaren beleggers zijn er methoden om risico in te dekken, hier komen echter meer geavanceerde vormen van beleggen bij kijken. Daarnaast, als je belegt met geld wat je kwijt kan raken, dan beleg je ook vaak beter. Bijna alle succesvolle beleggers weten: beleggen met emoties, dat gaat bijna altijd fout.

Les 2. Beleg met een plan

Beleggen met emoties voorkom je dus door niet met geleend geld te beleggen. Het hebben van een plan, en dit plan volgen hoort daar ook bij. Je plan is de basis voor je succes. Voordat je een trade in gaat moet je een paar dingen concluderen. Wanneer stap ik in, in welk scenario verkoop ik met winst, maar ook: in welk scenario verkoop ik met verlies om de rest van mijn ingelegd vermogen te beschermen?

Les 3. Kies een beleggingsvorm die bij je past

Er zijn talloze verschillende soorten beleggers. Ben jij bijvoorbeeld een actieve, of een passieve belegger? Analyseer jezelf goed, en bepaal wat voor belegger je bent. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met je interesses, de tijd die je wil investeren en het rendement wat je hoopt te behalen met het investeren in aandelen (of eventueel andere beleggingsproducten!)

Les 4. Leer beleggen

Als iemand wilt leren golfen of tennissen, dan is één van de eerste stappen het volgen van lessen. Gek genoeg gebeurt het niet wanneer dezelfde persoon zijn vermogen gaat beleggen op de beurs, dan gebeurt dit vaak zonder enige opleiding. Succesvolle beleggers zijn erachter gekomen dat het besparen op het leren van beleggen niet goedkoop is, maar duurkoop. Een belegging in jezelf, dat is de beste investering.

Les 5. Stop nooit met leren

Beleggers zijn nooit uitgeleerd. De meest succesvolle beleggers gaan nog vaak de fout in. Het voordeel wat zij hebben, is dat ze beleggen met een plan. Ze zijn begonnen bij het begin, en hebben geleerd om het risico in te dekken en het potentiele rendement te maximaliseren.

Ook jij kan beginnen bij het begin.

Bekijk de trainingen, en krijg coaching op maat.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!