Kiyoh score
geld investeren met het beleggingsinstituut

De basis van geld investeren. Wat zijn slimme investeringen?

Geld investeren wordt steeds populairder. Dit is niet gek. Stijgende prijzen voor consumenten en inflatie, tegenwoordig zijn dit begrippen die we vaak in het nieuws zien. Het wordt steeds belangrijker om verstandig met geld om te gaan. Dit is niet altijd even makkelijk, op school wordt dit niet aangeleerd. Toch is het ontzettend belangrijk, al helemaal vandaag de dag. Lees meer om erachter te komen hoe jij slim je geld kan investeren. 

Geld investeren, waar moet je beginnen?

Om te beginnen is het belangrijk om te sparen. Geld investeren kan je natuurlijk pas doen als je ook echt het geld hebt om te investeren, dus meer dan je kwijt kan raken. Dit doe je het beste door geld van je salaris weg te halen of door een deel van je uitgaven te bezuinigen. Door geld te sparen heb je geld voor slimme investeringen als het moment daar is. Een goede manier om geld te sparen is door een automatische spaarregeling te maken op je bankrekening. Zo wordt het geld gespaard zonder dat je het eigenlijk door hebt, en pas je hier vaak automatisch je spendeer gedrag op aan. Een andere manier om geld te sparen is door minder uit te geven, dus door te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van een eigen boterham, in plaats van telkens een panini in de kantine te kopen. Of geld besparen op je telefoonabonnement, dat is ook een goede manier. 

Verantwoord slimme investeringen doen

Het is belangrijk dat je geen geld uitgeeft wat je niet missen kunt. Dit is een cliché, maar het is waar. Geld investeren dat je eigenlijk nodig had om een cursus te betalen, bijvoorbeeld, is niet verstandig. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Een veel voorkomend fenomeen is dat mensen teveel geld in een keer willen investeren. Dit is niet nodig. Zelf ben ik bijvoorbeeld met $50,- begonnen, als ik dit kwijt zou zijn zou het mij niet schaden. Het doel was om een aandeel te kopen, dit aandeel kostte $100,-. De eerste maand had ik $50 op mijn beleggingsrekening gezet, wat ik had bezuinigd. De tweede maand nog eens, en toen kon ik het eerste aandeel kopen wat ik wilde hebben. Doe dit maandelijks met een bedrag wat je kwijt kan, en dan bouw je vanzelf kapitaal op. Geen grote bedragen, ook geen leningen. Simpelweg gedisciplineerd maandelijks wat op de rekening zetten, en er niet meer naar omkijken. Intussen kon ik mijn gespaarde buffer gewoon intact houden, in het geval ik deze nodig had als mijn fiets kapot zou gaan. De 10%-regel is een van onze favorieten om kapitaal op te bouwen om te kunnen beginnen met beleggen.

Waarin investeren? Geld investeren op elke leeftijd

In de beleggingswereld kunnen de meeste investeringen genoemd worden als risicovol. De mate van risico die voor jou geschikt is om te nemen, hangt onder andere af van de beleggingshorizon. Je beleggingshorizon kan van korte termijn zijn zoals een paar weken. Het kan ook een lange termijn belegging zijn, zoals een belegging over tientallen jaren. Het geeft een beeld van hoeveel risico een belegger bereid is om te lopen en wat zijn uiteindelijke doel is. Wanneer portefeuilles een kortere beleggingshorizon hebben, betekent dit dat beleggers bereid zijn minder risico te nemen. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat er in korte tijd een bepaald bedrag behaald moet worden, waardoor er méér risico genomen kan worden.

Met weinig geld investeren in ETF’s

Met weinig geld beleggen? Dat is zeker mogelijk. Iedereen begint ergens. Je kan al vanaf 10 euro beginnen met beleggen. Je kan tegenwoordig voor weinig geld al een ETF kopen en zo geld investeren. Beleggen in een ETF wordt vaak gezien als een slimme investering door de risicospreiding, over het algemeen word het risico van ETF’s dus als lager geschat. De grootste ETF’s die we kennen hebben vaak ook een goede track record over de jaren. De geschiedenis leert ons dat zodra je geld hebt om in te leggen, dat het gelijk investeren hiervan in bijna alle gevallen een goede keuze is geweest na verloop van tijd. Door het fenomeen compound interest, kunnen kleine bedragen bij elkaar over tijd een heel groot bedrag worden. Dit kan je voor jezelf uitrekenen met onze calculator. Het is dan natuurlijk wel van belang om het risico te beperken, en jezelf eerst goed wegwijs te maken in de beleggerswereld. Dit heeft tijd en begeleiding nodig. 

Geld investeren is voor iedereen

Beleggen in vastgoed lijkt voor veel mensen onhaalbaar op het eerste oog. Toch is het makkelijk te doen middels een vastgoedfonds of een ETF. Een ETF is een exchange traded fund. Hedged wordt dit ook wel genoemd. Je hoeft bijna niets te weten van de markt om met een ETF te kunnen beleggen. Het enige wat je hoeft te doen is een bedrag storten op een rekening. Het is een beleggingsvorm waarbij je met veel anderen bij elkaar samen in meerdere bedrijven tegelijk investeert. Je koopt dus een deel van een bedrijf en gaat zelf ook mee met de koerswinst van dat bedrijf, en de andere bedrijven die in de ETF zitten.

Geld investeren in vastgoedfondsen

Als je geld wil investeren in vastgoed, maar je hebt bijvoorbeeld al een schuld op je huis, dan kan je soms beter een andere investering zoeken. Gebruik beter je eigen geld om te investeren, in een vastgoedfonds bijvoorbeeld. Een vastgoedfonds kan een goede investering met relatief weinig risico zijn. Als je geld wilt investeren, dan is het verstandig om te kijken naar zoveel mogelijk zekerheden. Zo voorkom je dat je veel geld kwijt bent als het mis gaat. Bij een vastgoedfonds spreid je, net als bij een ETF, je risico. Je belegt vaak niet in een pand, maar in meerdere. Zo ben je niet meteen al je geld kwijt als een pand al zijn waarde opeens verliest, om wat voor reden dan ook. Ondanks dat dit zeer onwaarschijnlijk is (is jouw huis ooit al zijn waarde verloren? Nee die van mij ook niet) spreiden beleggers in bepaalde gevallen alsnog liever hun risico. Daarnaast is de barrière een stuk lager, dus heb je geen lening nodig om mee te kunnen doen. Dit is verstandig voor beleggers die het risico zoveel mogelijk willen beperken, maar toch op zoek zijn naar rendement

Beste start voor beginners? Geld investeren in jezelf!

Het is belangrijk dat je voor jezelf uitmaakt of je echt in staat bent om geld te investeren. Wanneer mensen gaan beleggen met emoties, dan gaat het vaker fout. Lig je er wakker van als je investering op een dag misschien iets minder waard is? Voor deze mensen is het vaak beter om passief te beleggen, in plaats van actief. Hier behaal je echter vaak minder rendement mee. Actieve beleggers die weten wat ze doen kunnen goed presteren op de beurs. Hier is echter wel de goede begeleiding voor nodig. De aandelenbeurs op gaan zonder enige kennis of ervaring is een groot risico, dit raden we ten zeerste af. 

Start nu met de (gratis) online training om erachter te komen of beleggen iets is voor jou. 

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!