Beleggingsstrategie, welke zijn er?

Beleggingsstrategie. Eén van de belangrijkste stappen in het beginnen met beleggen is je beleggingsstrategie bepalen.  Hierbij moet je rekening houden met vele verschillende aspecten. Wil je bijvoorbeeld actief bezig zijn met handelen of juist zo min mogelijk tijd eraan kwijt zijn? Er zit een groot verschil tussen actief en passief beleggen. En heb je nu al veel geld om te investeren of hou je elke maand steeds een beetje over om te investeren? Met een klein bedrag beleggen is namelijk ook heel goed mogelijk.

Een goede beleggingsstrategie geeft je zekerheid en rust. Tevens zorg je er met een goede strategie ook voor dat je een beter rendement behaald. In dit artikel zullen wij de meeste bekende strategieën op ene rijtje zetten. De verschillende strategieën hebben allemaal voor- en nadelen. Een bekend gezegde luidt: ‘een man zonder plan is zijn leven lang bang’.

In het kort

Via de onderstaande inhoudsopgave kunt u door het artikel navigeren;

Welke beleggingsstrategieën zijn er?

In dit artikel behandelen we de verschillende beleggingsstrategieën die van belang zijn om te overwegen als beginnend belegger. Dit zijn bij lange na niet alle strategieën die er zijn. In dit artikel hebben we het over de buy and hold-, dollar cost averaging-, dividend beleggen- en technische analyse strategie. De strategieën worden beknopt toegelicht. Om te bepalen welke strategie goed bij jou past is het van belang om voor jezelf een beleggingshorizon te schetsen. Al een beleggingsstrategie in gedachten? Bereken je rendement om de verschillende strategieën goed met elkaar te vergelijken.

beleggingsstrategie verschillende

Buy and hold beleggingsstrategie

Misschien wel de meest gemakkelijke strategie: de buy and hold strategie. Wat is de ‘buy and hold strategy’? De naam zegt het al; je koopt een ETF of aandeel en dat hou je zo lang mogelijk vast. Met deze strategie speel je in op de lange termijn. De koers zal soms stijgen en zal soms dalen, dit wordt volatiliteit genoemd. Bij deze strategie is dit niet relevant. Het doel is dat je belegd in een bedrijf wat simpelweg belangrijker of winstgevender gaat worden in de toekomst.

De koers reflecteert de prestaties van een bedrijf, dus op de lange termijn wordt het bedrijf toch wel meer waard. Dat is de gedachte. Mits je een goed bedrijf of ander goed beleggingsproduct hebt uitgezocht natuurlijk.

De kosten van een broker zijn bij deze strategie minder van belang omdat er zeer weinig transacties plaatsvinden. Toch is het van belang om een broker te vinden die goed bij je past. Zo is het voor deze strategie misschien prettig om een broker te kiezen met een focus op gebruiksgemak. Bij deze strategie is het ook altijd de juiste tijd om te beleggen. Dit komt omdat het gewenste rendement wordt behaald over een langere periode. In veel gevallen hebben beleggers die deze strategie volgen een relatief grotere beleggingshorizon.

Wanneer je naar de S&P500 kijkt, zal je zien dat er de afgelopen 60 jaar meerdere crashes plaatsvond van rond de 30% of zelfs meer. Toch is het gemiddeld rendement per jaar 10%, blijkt uit de gigantische hoeveelheid historische data. Door de buy and hold strategie toe te passen kan je de crashes en slechte tijden compenseren door alle goede jaren, waardoor je over een langere periode uitkomt op een mooi rendement.

Voor de passieve belegger is dit een uitstekende strategie, in ieder geval een prima strategie om een pensioen op te bouwen bijvoorbeeld. Je bent er namelijk één keer mee bezig en daarna niet meer. Om deze redenen is deze strategie er populair onder de beleggers en kan het wellicht voor u ook een goede strategie zijn.

Het is een stressvrije strategie; je belegt en kijkt er verder niet meer naar om. Periodiek beleggen kan bij deze beleggingsstrategie ook van toepassing zijn bij voorkeur. Zo leg je maandelijks nog een klein bedrag bij, ongeacht de koersstanden. Op deze manier kan de strategie toegepast worden als je wil beleggen met weinig geld, een groot startkapitaal is dus niet vereist.

Je hoeft geen goed koopmoment te bepalen. Je gaat er vanuit dat op de lange termijn dit niet van grote invloed zal zijn op het verwachte rendement. De voornaamste reden voor het succesvol beleggen met deze strategie is het rente op rente effect. Het periodieke beleggen en de kracht hiervan wordt onderstaand nog eens toegelicht.

beleggingsstrategie buy and hold

Dollar cost averaging of DCA beleggingsstrategie

Een volgende manier van beleggen is ‘dollar cost averaging’ (DCA). Wat is dollar cost averaging precies? De beleggersstrategie dollar cost averaging of afgekort DCA is het op een constante basis geld beleggen in aandelen of ETF’s. Dit regelmatig bijleggen wordt ook wel periodiek beleggen genoemd. Het is een wat meer actieve strategie in vergelijking tot de buy and hold strategie, aangezien er op regelmatige basis bijgelegd wordt.

Het periodiek beleggen betekent dat jij een tijdsduur afspreekt met jezelf, bijvoorbeeld een maand. Vervolgens ga je elke maand een klein gedeelte van je vermogen investeren, 10% van je netto inkomen bijvoorbeeld.

Wanneer je dit voor een jaar doet, zal je ongeveer het gemiddelde rendement realiseren van dat jaar. Omdat je op regelmatige basis belegt betekend dit dat je ook investeert wanneer de koers lager staat. Dit is de essentie van de strategie Dollar cost averaging. Wanneer in één keer een groot bedrag wordt belegd valt dit niet op deze manier te verspreiden over verschillende prijzen. Aan de andere kant betekent dit natuurlijk ook dat er geïnvesteerd wordt als de koersen wat hoger staat. Eventueel zouden aankopen uitgesteld kunnen worden bij een hoge koers, voor de meer actieve belegger. Dit ligt aan de belegger zelf.

Met het aanhouden van de DCA strategie loop je uiteindelijk minder risico omdat je je aankooppunten goed spreidt. Over het algemeen kunnen we aanraden dit niet te doen. Beter is om simpelweg een strategie te kiezen en deze aan te houden. Uit ervaring blijkt dat het gedisciplineerd volgen van één beleggingsstrategie in veel gevallen tot betere resultaten leidt.

Door te committeren aan een middeling op basis van de eurokosten vermijden beleggers het risico dat ze contraproductieve beslissingen nemen uit hebzucht of angst. Dit klinkt erg lastig, echter is het idee vrij simpel. Beleggers zijn namelijk geen rationele wezens en handelen vaak uit emotie.

Wanneer er wordt gehandeld vanuit emotie worden de meeste fouten gemaakt. Dit zijn fouten zoals meer kopen als de prijzen stijgen of paniekverkopen als de prijzen dalen. Met name bij de cryptocurrencies, waar veel onervaren en ongetrainde traders handelen, worden dergelijke fouten vaak gemaakt. Een bekend begrip is dan ook FOMO. Dit betekend Fear Of Missing Out; bijvoorbeeld bijkopen bij een prijsstijging. Na een prijsstijging wordt de prijs in veel gevallen gecorrigeerd, dit is waar deze beleggers verliezen maken. Uiteindelijk had het dus geloond om vast te houden aan de originele strategie.

dollar cost averaging wat is het

Dividend beleggen

Een belangrijk begrip in de beleggingswereld is dividend. Maar wat is dividend? Hoe werkt dividend? En belangrijker, wat is dividend beleggen? Dividend is eigenlijk een stukje winst dat bedrijven uitkeren aan aandeelhouders. Dit gebeurd meestal per kwartaal, maar kan ook eens per maand of eens per jaar gebeuren. Voor veel beleggers is dividend erg belangrijk. Het is namelijk een mooie manier om een stukje extra rendement te realiseren naast de waardegroei van het aandeel. Niet elk aandeel keert dividend uit. In Nederland bieden op het moment van schrijven een aantal bedrijven een interessant rendement. Randstad biedt bijvoorbeeld een dividend van 6,3%.

Shell is ook een erg populaire aanbieder als we praten over dividend. Dit ligt op het moment net iets onder Randstad, namelijk 6,2%. Buiten Nederland zijn ook een aantal belangrijke partijen. Coca-Cola hanteert een dividend percentage van 3,4% en AT&T een dividendpercentage 6,9%. Als je het beperkte risico meeweegt kan het dus best een interessante beleggingsstrategie zijn. Het bedrijf kan er ook voor kiezen om haar winst in het bedrijf zelf te steken, om zo het bedrijf meer te laten groeien. De hoeveelheid dividend kan erg verschillen. Vaak wordt er een relatief laag dividend percentage uitgekeerd. Wanneer je deze strategie volgt koop je aandelen. Je zou ook ETF’s die een hoog dividend percentage volgen kunnen aanschaffen.

dividend beleggen beleggersstrategie

Technische analyse als beleggingsstrategie

De laatste basisstrategie die wij voor nu toelichten is het traden aan de hand van technische analyse. Let op: technische analyse is niet zonder risico’s en zal voor een beginnende belegger relatief lastig zijn. Er is een bepaald niveau van verdieping en oefening benodigd om deze strategie tot een succes te laten leiden. Traden via technische analyse is beslissingen maken aan de hand van grafieken en patronen, gebaseerd op historische gegevens.

Met technische analyse schets je een bepaald verwacht scenario aan de hand van verschillende indicatoren. Met name steun- en weerstandslijnen zijn belangrijke begrippen binnen deze beleggingsstrategie. Dit houdt dus in dat je op basis van deze indicatoren van tevoren een koop- en verkooppunt vaststelt. Let op, we hebben het hier niet over fundamentele analyse. Binnen technische analyse worden ook twee soorten technische analyse onderscheiden.

Bij deze strategie wordt er regelmatig gebruik gemaakt van een stop-loss, dat betekent dat je trade eruit wordt gehaald wanneer het niet de goede kant op gaat. Dit houdt dus in dat je een klein verlies pakt als de koers niet verloopt zoals jij hebt voorspeld. Dit kan natuurlijk voorkomen, er zijn meer factoren van invloed op een koers dan alleen historische gegevens. Je pakt dit verlies met de gedachte dat je het kleine verlies vervolgens goed kan maken met een grote winst wanneer jouw voorspelde scenario wél uitkomt.

Traden aan de hand van technische analyse is een strategie die met name gebruikt wordt voor de korte termijn en is vooral onder de professionele beleggers populair. De strategie wordt echter ook gebruikt om lange termijn trends te voorspellen. Onder actieve beleggers is dit een razend populaire strategie, er zijn maar weinig actieve beleggers die de strategie niet kennen of gebruiken.

technische analyse beleggingsstrategie indicatoren

Waarschuwing! Voor elke beleggingsstrategie is het belangrijk om een bepaalde scholing te hebben gehad zodat je weet wat je doet. Scholing voor technische analyse is al helemaal van belang.

Kijk op de Instagram pagina Beleggingsinstituut.nl voor meer informatie over strategie, en nog veel meer!

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website