Actief en passief beleggen

Actief en passief beleggen. Beleggen kan erg moeilijk zijn. Het is van groot belang om in kaart te brengen wat voor persoon je bent. Vervolgens kan je voor jezelf bepalen welke houding bij je past. Dit is van een aantal dingen afhankelijk. Graag zetten we op een rijtje aan welke elementen je moet denken bij het maken van je keuze.

In het kort

Via de onderstaande inhoudsopgave kunt u door het artikel navigeren;

Actief en passief beleggen, wat houdt het in?

Iedereen die op zoek is naar een alternatief voor een spaarrekening zoekt naar een veilige manier om het spaargeld te laten renderen. Beginnen met beleggen kan best lastig zijn. Het is in dit geval natuurlijk de bedoeling dat je geld meer waard wordt. Prioriteit is echter om het gespaarde geld te behouden, geld waar je hard voor werkt wil je niet kwijt raken. Aan de andere kant zijn er ook genoeg mensen die met een deel van de spaarcenten een hoger rendement wil maken. Het gezegde ‘high risk, high reward’ is belangrijk om in gedachten te houden. Bij een passieve beleggingsstrategie neem je over het algemeen vrij weinig risico. Bij een actieve beleggingsstrategie neem je over het algemeen wat meer risico. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Wat is het verschil tussen actief en passief beleggen? Welke beleggingsstrategie past bij jou? Wij delen graag onze kennis door alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

actief en passief beleggen

Wat is passief beleggen?

Bij passief beleggen worden de financiële markten gevolgd. De markt wordt gezien als een mandje van vaak duizenden verschillende bedrijven, oftewel indexen. Passief beleggen is het beleggen in effecten zonder op regelmatige basis transacties te doen, op periodiek bijleggen na. Passief beleggen kan bijvoorbeeld middels een passief beleggend fonds, of middels een ‘buy and hold’ strategie voor particuliere beleggers. Er zit dan ook een wereld van verschil tussen strategieën bij actief en passief beleggen

Er zijn ook verschillende indexen waarin belegd kan worden. Een voorbeeld daarvan is de bekendste Nederlandse aandelenindex de Amsterdam Exchange Index (AEX). De koers van de index is dan het gemiddelde van de koers van bedrijven die zich hebben aangesloten bij, in dit geval, de AEX. Door te beleggen in indices ben je minder afhankelijk van de prestaties van een specifiek bedrijf of sector. De dalingen worden dan gedekt door andere stijgingen. Met weinig geld is het op deze manier mogelijk om in te stappen in een grote hoeveelheid bedrijven. Zo beschik je over een risicospreiding waar je normaal gesproken een klein fortuin voor nodig zou hebben. Investeren in ETF’s is om deze reden niet voor niks razend populair geworden.

Voordelen

  • Lage kosten. Beleggen kan verschillende kosten met zich meebrengen zoals transactiekosten. Bij minder transacties heb je minder kosten, een groot voordeel voor passief beleggen dus. Ook hoef je minder tijd te investeren, tijd is natuurlijk ook geld.
  • Hoger rendement. Hoewel actieve beleggers op het oog misschien een hoger rendement lijken te behalen zijn hun kosten ook hoger. Onderzoek wijst uit dat bij een passieve strategie over het algemeen een beter rendement behaalt wordt. Dit komt met name omdat een groot deel van de actieve beleggers niet goed weten wat ze aan het doen zijn.
  • Transparantie. Dit geldt met name voor een investering in een passief beleggingsfonds. Deze zijn vaak erg transparant; je kan meekijken in welke aandelen e.d. geïnvesteerd wordt. Bij een actief beleggingsfonds is dit meestal niet mogelijk.

Nadelen

    • Betrokkenheid. Bij een passieve strategie kijk je eens in de zoveel tijd hoe het ervoor staat. Zo zie je soms dipjes waarvan je het gevoel hebt dat je ze had kunnen voorkomen. Dit hoort er natuurlijk bij, maar kan uiteraard voor stress zorgen. Daarnaast is beleggen voor veel mensen ook een hobby. Passieve beleggers missen het spelletje en de ervaring.
    • Emotioneel uitdagend. Bij een passieve strategie komt het vaak voor dat de koers daalt zonder dat je hier iets tegen kan doen. Dit kan emotioneel erg zwaar zijn, mensen hebben hier slapeloze nachten van. Uiteindelijk komt het op de langere termijn altijd goed. Dit blijkt uit historische gegevens, toch kan dit vervelend zijn.
    • Rendement afhankelijk van de markt. Ondanks dat onderzoeken uitwijzen dat passief beleggen over een grotere tijdsperiode erg rendabel kan zijn is het rendement wel 100% afhankelijk van de prestaties van de markt. Bij een coronacrisis bijvoorbeeld is het jarenlange sprokkelen van procentjes over de investering in één klap verdwenen.

actief beleggen passief beleggen

Wat is actief beleggen?

Actief beleggen houdt in dat de betreffende belegger actief bezig is met het beheer van de beleggingsportefeuille, met als doel het behalen van een hoger rendement dan de markt of index. Zo kan er dus met enige regelmaat handel plaatsvinden. Actieve beleggers volgen dagelijks de markt en proberen over het algemeen dus de markt of index te verslaan. Het verslaan van de markt of index wordt ook wel Alpha genoemd. Bij een actieve strategie worden ook een stuk meer transacties uitgevoerd. Daytraden is een goed voorbeeld hiervan. Dit zijn beleggers die dagelijks meerdere transacties doen en op deze manier kleine beetjes winst bij elkaar sprokkelen. Actief en passief beleggen verschillen dus veel.

Denk dan bijvoorbeeld aan 10 transacties op een dag. De hoeveelheid transacties varieert enorm tussen traders. Dit is een vrij extreem voorbeeld van actief beleggen, er zijn ook andere manieren om een actieve houding te hebben. Dit kan bijvoorbeeld een kwestie zijn van de macro economie in de gaten houden om op tijd uit te kunnen stappen bij een eventuele crash. Waar bij een passieve strategie dus groei ontstaat afhankelijk van de marktgroei wordt met een actieve strategie geprobeerd meer rendement te halen dan de markt. Timing is voor deze strategie dus essentieel.

Zorgen dat je op het juiste moment instapt kan erg moeilijk zijn. Op het juiste moment verkopen is vaak nog moelijker. Dit kan je bepalen door bijvoorbeeld een technische analyse uit te voeren. Zo kijk je naar technische indicatoren om een keuze te kunnen maken op basis van gegevens. Er zijn ontzettend veel manieren om je keuzes te onderbouwen. Ook zijn er ontzettend veel manieren om je risico te beperken. Beleggingsproducten zoals opties hebben een reputatie opgebouwd. Door veel beleggers worden dit soort producten gebruikt om de winst te maximaliseren. Door het effect om te draaien kan je ook je risico beperken. Dit is een geavanceerde strategie en vergt tijd, kennis en vaak ook begeleiding om door te krijgen.

Voordelen

  • Een hoger rendement. Bij actief beleggen is een beter rendement te behalen. Dit maakt actief beleggen aantrekkelijk en is ook de drijfveer voor een actieve beleggingsstijl.
  • Continue de mogelijkheid om in te springen op veranderingen in de markt. Doordat de markt continue veranderd, geeft het veel inspringmogelijkheden. Hier wordt het beleggen spannend en interessant en kan op korte termijn voor hoge rendementen zorgen.
  • Aan de andere kant zorgt een actieve strategie dus ook voor scherpte wanneer het mis gaat. Volgende keer als er een virus in China wordt geïdentificeerd zou het verstandig kunnen zijn om rekening te houden met hevige volatiliteit. Hier kan je snel op anticiperen waardoor het risico van deze strategie beperkt wordt.

Nadelen

    • Hoge kosten. Voor het onderzoeken en analyseren van de koersen zijn veel kosten verbonden. Ook het continue kopen en verkopen van aandelen zorgt voor hoge transactiekosten. Dit drukt uiteindelijk het rendement. Er dient dus meer rendement behaald te worden dan bij een actieve strategie om in de plus te komen.
    • Op lange termijn valt het rendement vaak ook tegen. Zo heeft actief beleggen niet altijd een hoger rendement dan passief beleggen. Dit hogere rendement is overigens bijna alleen haalbaar door juiste begeleiding en training te raadplegen. Omdat veel beleggers dit niet doen, presteren passieve strategieën over het algemeen beter.
    • Actief beleggen is minder geschikt voor beginnende beleggers. Enige kennis en ervaring is namelijk noodzakelijk om goed te timen en de juiste aandelen te selecteren. Met de juiste begeleiding is het echter wel degelijk goed haalbaar.

  • Krappere markt. Door de komst van algoritmes en bots wordt de markt steeds krapper. Door deze geautomatiseerde processen worden bij publicatie van essentiële gegevens gelijk gehandeld, waardoor de koers gelijk reageert. Zo wordt het steeds moeilijker gemaakt om als “kleine belegger” winst te maken. Aan de andere kant valt er ook te anticiperen op deze bots en algoritmes. Voor een belegger die middels de juiste kennis en begeleiding op een redelijk niveau is gekomen kan het daarom zijn dat de markt juist méér voorspelbaar wordt.

Actief en passief beleggen

Welke beleggingsstrategie of houding past bij mij?

Alvorens je kan bepalen welke beleggingsstijl voor jou geschikt is moet je eerst heel goed kijken naar jezelf. Alleen dan kan je een beleggingsstrategie voor jezelf vaststellen. Wat voor persoon je bent en wat je wilt is van enorm belang. Dit wordt overzichtelijk samen gevat in een beleggersprofiel of beleggingshorizon. Deze bestaat uit onder andere je risicoprofiel en je beleggersdoel. Heb je een risicoprofiel bepaald en een doel gesteld, dan hoeft dit natuurlijk niet per definitie leidend te zijn. Dit zijn slechts richtlijnen. De tijd die je vrij kan maken om te beleggen heeft logischerwijs ook veel impact op jouw keuze voor een strategie. Het aller belangrijkste is echter om te kijken naar wat je leuk vindt om te doen.

Het klinkt als een cliché, toch is het waarheid. Analyseer vooral de kennis waar je op dit moment al over beschikt. Zo kunnen mensen die in de zorg werken erg goed trends bepalen die plaatsvinden in deze sector. Ook weet je misschien welke bedrijven er goede producten leveren of onder een goed bestuur staan. In de zorg, of welke branche je ook in zit. Dit zijn aspecten die effect zullen hebben op de koersen van dit bedrijf op de langere termijn. Zelfs als je niet in een sector werkt die relevant is voor beleggingen beschik je over meer kennis dan je denkt. Met deze kennis kan je beter kiezen tussen actief en passief beleggen.

beleggen tesla

Afbeelding afkomstig van Instagram: beleggingsinstituut.nl

Je hebt meer verstand van beleggen dan je denkt!

Je hebt ongetwijfeld gemerkt dat er steeds meer Tesla’s door je straat rijden. Ook met het kijken van het nieuws en het lezen van de krant doe je informatie op die je kan gebruiken bij het beleggen. Zo hoef je bij het kiezen van een ETF of tracker bij een passieve strategie jezelf alleen af te vragen wat jij denkt dat belangrijk wordt in de toekomst. Zie je vervolgens op het nieuws dat er een nieuw virus o.i.d. is ontdekt, kan je er ook voor kiezen om te switchen naar een actievere houding.

Goed actief beleggen: scholing

Het is dan wel van groot belang om van tevoren uit te stippelen wat je doet in bepaalde situaties. Uit ervaring blijkt namelijk dat emoties tot slechte keuzes leiden. Maak om deze reden nooit een keuze die je niet kan onderbouwen. Stel jezelf ook in de positie dat je een keuze goed kan onderbouwen. Maak wat tijd vrij zodat je je kan verdiepen in bepaalde aspecten, het gaat immers wel om je spaargeld.

Wanneer je beleggen écht interessant vindt kan een actieve beleggingsstrategie passend zijn. Als je bereid bent om wat meer tijd te investeren dan kan je ook een hoger rendement verwachten. Toch zijn er veel mensen die meer tijd opofferen maar juist en slechter rendement behalen. Het gaat dan ook niet vanzelf. Het is van onwijs belang om jezelf te scholen. Als je niet precies weet wat je aan het doen bent kan je veel geld verliezen. Dit is ook precies de reden waarom er zo’n taboe heerst op producten zoals puts en calls.

Weet je wel wat je aan het doen bent, dan kan het ook heel hard gaan. Beginnen met beleggen is altijd het lastigst. De juiste begeleiding en training is van enorm belang om te slagen. Als je een vast systeem hanteert en gedisciplineerd te werk gaat dan is de kans op succes al een stuk groter. Hier kan je een leven lang profijt van hebben. Sterker nog, ook de volgende generatie kan hiervan profiteren.

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website