Aandeelhouder; wat zijn aandeelhouders?

Aandeelhouders. Wat zijn het, hoe zijn ze het geworden en waar hebben deze personen rekening mee gehouden?

Aandeelhouder Wat zijn aandeelhouders_

Wat zijn aandeelhouders?

Aandeelhouders zijn eigenaar van één of meer aandelen van een bedrijf, waarbij het betreffende aandeel of de betreffende aandelen vallen onder het eigen vermogen. Omdat aandeelhouders in wezen eigenaren van een bedrijf zijn, plukken ze de vruchten van het succes van een bedrijf. Deze beloningen komen in de vorm van hogere aandelenwaarderingen of als financiële winsten die als dividenden worden uitgekeerd.

Let op! Er bestaan belangrijke verschillen tussen bijvoorbeeld dividend aandelen, ETF’s en fondsen. Bekijk ook met name de verschillen tussen groei- en hoogdividend aandelen om te bepalen welk type aandeel in jouw beleggingsstrategie past.

Omgekeerd, wanneer een bedrijf geld verliest daalt de aandelenkoers steevast. Hierdoor kunnen aandeelhouders geld kunnen verliezen of de waarde van hun portefeuilles kunnen dalen.

Belangrijkste leerpunten:

 • Een aandeelhouder is een persoon, bedrijf of instelling die ten minste één aandeel van een bedrijf bezit.
 • Als eigenaars van eigenvermogensinstrumenten zijn aandeelhouders onderhevig aan vermogenswinsten (of verliezen) en / of dividendbetalingen als resterende eisers op de winst van een bedrijf.
 • Aandeelhouders hebben in bepaalde gevallen ook rechten, zoals stemmen op aandeelhoudersvergaderingen om zaken goed te keuren als leden van de raad van bestuur, dividenduitkeringen of fusies.

Aandeelhouder werkt niet mee

Een aandeelhouder wordt geacht gescheiden te zijn van de onderneming en heeft als gevolg daarvan een beperkte aansprakelijkheid omtrent de verplichtingen van de onderneming. Wanneer een aandeelhouder mét aansprakelijkheid het besluitproces verstoord kan er tot uitstoting overgegaan worden. Of dit terecht is wordt door een rechter besloten.

Aandeelhouder betekenis

De eigenaar van de gewone aandelen van een bedrijf wordt een gewone aandeelhouder genoemd. De gewone aandeelhouders kiezen de raad van bestuur van het bedrijf en stemmen over zeer belangrijke transacties, zoals het samenvoegen van het bedrijf met een ander bedrijf. Over het algemeen zijn het met name de gewone aandeelhouders die erop vooruit gaan als een bedrijf steeds succesvoller wordt.

Instagram beleggingsinstituut.nl aandelen kopen

Afkomstig van Instagram: Beleggingsinstuut.nl

Scroll verder voor deel 2 of kijk op de Instagram pagina!

De aandeelhouder en de preferente aandeelhouder

Wat is een preferente aandeelhouder?

Naast gewone aandelen geven sommige bedrijven ook preferente aandelen uit. Een eigenaar van deze aandelen staat bekend als een preferente aandeelhouder. Een preferente aandeelhouder accepteert meestal een vast bedrag in contantendividend dat zal worden betaald door de vennootschap voordat de gewone aandeelhouders een dividend uitkeren. In ruil voor deze voorkeursbehandeling van dividenden, zal de preferente aandeelhouder afzien van de mogelijke financiële voordelen die kunnen optreden voor de gewone aandeelhouder.

De bedragen die door de oorspronkelijke aandeelhouders zijn betaald, worden gerapporteerd als gestort (of ingebracht) kapitaal binnen de eigen vermogen sectie van het bedrijf balans

Aandeelhouder begrijpen

Een enkele aandeelhouder die meer dan 50% van de uitstaande aandelen van een bedrijf bezit en controleert, staat bekend als een meerderheidsaandeelhouder. Degenen die minder dan 50% van de aandelen van een bedrijf bezitten, worden geclassificeerd als minderheidsaandeelhouders.

In veel gevallen zijn meerderheidsaandeelhouders de oprichters van bedrijven. Bij oudere bedrijven zijn de meerderheidsaandeelhouders vaak afstammelingen van de oprichters van een bedrijf. In beide gevallen hebben meerderheidsaandeelhouders aanzienlijke macht om belangrijke operationele beslissingen te beïnvloeden. Dit komt met name omdat deze aandeelhouders meer dan de helft van het stemrecht van een bedrijf te controleren.

De invloed van een aandeelhouder

Denk bijvoorbeeld aan de vervanging van bestuursleden en leidinggevenden op C-niveau, zoals chief executive officers ( CEO’s ) en ander senior personeel. Om deze reden proberen bedrijven vaak te vermijden dat ze meerderheidsaandeelhouders in hun gelederen hebben. Bovendien zijn bedrijfsaandeelhouders, in tegenstelling tot de eigenaren van eenmanszaken of maatschappen, niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden en andere financiële verplichtingen van het bedrijf.

 

Aandeelhouder Invloeden en rechten van aandeelhouders

Rechten van aandeelhouders

Om bovengenoemde redenen, wanneer een bedrijf insolvabel wordt, kunnen zijn schuldeisers zich niet richten op de persoonlijke activa van een aandeelhouder. In het geval van een faillissement kunnen aandeelhouders hun volledige investering verliezen, niet meer. Rechten van aandeelhouders zijn van belang om te kennen. Aandeelhouders hebben traditioneel gezien de volgende rechten:

Bevoegdheden en de rechten van aandeelhouders zijn:

 • recht op dividend
 • recht om een vergadering bijeen te roepen
 • recht om een verzoek om een enquêteprocedure in te dienen
 • stemrecht tijdens een aandeelhoudersvergadering

Tijdens een aandeelhoudersvergadering worden onderstaande aspecten besloten. Ondanks dat de aandeelhouder officieel invloed kan uitoefenen in een vergadering zullen onderstaande beslissingen in veel gevallen in de praktijk niet door bijvoorbeeld kleine aandeelhouder beïnvloed worden.

 • benoeming en het ontslag van de bestuurders
 • het beloningsbeleid voor bestuurders
 • de vaststelling van de jaarrekening
 • wijzigingen van de statuten

Aandeelhouder worden in een bedrijf

Het worden van een aandeelhouder is niet moeilijk. Zoals gezegd dien je minimaal één aandeel in bezit te hebben. Alle rechten en dergelijke die komen kijken bij het zijn van een aandeelhouder in de theorie lijken spannend. In de praktijk zie je hier in de meeste gevallen echter maar weinig van terug. De meeste mensen die een aandeel kopen doelen simpelweg op het behalen van rendement. Deze beleggers willen het vermogen zien groeien en hoeven verder geen deel uit te maken van vergaderingen en dergelijke.

Aandelen in een bedrijf kopen

Het kopen van een aandeel is niet moeilijk. Een broker heeft een licentie bij een beurs, een broker is dus je tussenpersoon. Na het afronden van een aanmelding bij een broker kan je gaan handelen. Het kopen van een aandeel is nu nog maar een kwestie van een paar drukken op de knop, net zoals het verkopen van een aandeel. Zorg er wel voor dat je weet waar je in investeert, en dat je gaat beginnen met beleggen met geld wat je niet op de korte termijn nodig hebt. Met name voor beginnende beleggers klinkt dit intimiderend. Voor hen is het ook belangrijk om te weten dat beleggen met weinig geld ook zeer goed mogelijk is, mocht je niet meteen je zuurverdiende spaargeld in de strijd willen gooien.

Instagram beleggingsinstituut.nl aandelen kopen 2

Afkomstig van Instagram: Beleggingsinstuut.nl

Wat is een aandeelhoudersregister?

Een aandeelhoudersregister is kortgezegd een boek waarin gegevens van het bedrijf en de deelnemende aandeelhouders worden bijgehouden. Elke deelnemende aandeelhouder heeft zijn of haar naam, geboortedatum en adresgegevens in dit boekje staan.

Aandeelhoudersregister en aandeelhouders gegevens

Ook wordt bijgehouden hoeveel aandelen iedere aandeelhouder heeft, welke nummers deze aandelen hebben en hoe de aandeelhouder de aandelen heeft gekregen. Er staat bijvoorbeeld in of de aandeelhouder gelijk bij de oprichting van de BV de aandelen heeft gekregen, of dat hij bijvoorbeeld later de aandelen heeft gekocht.

Zelf aandeelhouder worden

Zou je zelf graag aandeelhouder willen worden, dan dien je op de hoogte te zijn van de bovengenoemde aspecten. Dit is echter niet alles. Wanneer je aandeelhouder bent heb je een aandeel in bezit. Dit betekent onder andere dat je ook gevoelig bent voor volatiliteit in de markt. Je vermogen staat op het spel, het is daarom van belang dat je met zelfvertrouwen acties onderneemt. Onderbouw je keuzes. Om dit te kunnen doen is bepaalde scholing essentieel.

Obligaties kopen

Obligaties kopen

Obligaties kopen kan op verschillende manieren, maar waar moet u op letten wanneer u handelt in obligaties? Wanneer

Lees verder
Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!