Stakingen bij Air France
Sinds 22 februari heeft de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij met stakingen te kampen. Tot op heden zijn er maar liefst 11 stakingsdagen geweest. Vorige week kwam Air France met een bericht naar buiten waarin stond dat de financiële impact al 220 miljoen euro zou bedragen, deze week is dat al opgelopen naar bijna 300 miljoen euro.
De reden van de stakingen bij Air France is een machtsstrijd tussen de directie en de vakbonden over een voorgesteld salarisverhoging. Het loon-bod en de eis van de vakbond liggen niet ver uit elkaar, maar de vakbonden willen toch hun zin hebben.
Eerder deze maand kwam Air France met een meerjarig voorstel om over de komende vier jaar de salarissen met zeven procent te verhogen, bovenop de individuele loonsverhoging, dit werd niet geaccepteerd door de machtige Franse vakbond. De medewerkers eisen een loonsverhoging van ruim 5 procent in een keer.
Air France-KLM-topman Jean-Marc Janaillac zei eerder al dat Air France door de actie flink onder druk komen te staan. Zelfs de toekomst van zusterbedrijf KLM is mogelijk in gevaar, waarschuwde hij. De financiële tegenslag heeft ertoe geleid dat KLM in verhouding stukken beter presteert.
Janaillac maakte recent bekend dat hij zijn lot aan een elektronische stemming onder het personeel van Air France over laat. Zo moet het personeel hun mening geven over de plannen van het bedrijf en over een loonsverhoging. De stemming begint 26 april en eindigt begin mei.
CEO Pieter Elbers spreekt de hoop uit dat er snel een oplossing komt voor het conflict. “Air France kan dan weer verder bouwen aan haar toekomst en daarmee ook aan de gezamenlijke toekomst van de Air France-KLM Groep.” Janaillac noemde het conflict een uitzichtloze situatie met serieuze consequenties voor de maatschappij en hoopt dat de stakingen bij Air France snel opgelost kunnen worden.