Tom Brouwers
Tom BrouwersBeleggingsinstituut

Middeninkomens krijgen het zwaarder!

Met een inflatie van bijna 3% en een spaarrente van nagenoeg 0% wordt het dagelijkse leven in Nederland elk jaar duurder en levert sparen niets meer op. Daarnaast stijgen de salarissen in de meeste gevallen niet evenredig met het prijsniveau. Vooral de middeninkomens krijgen het onevenredig zwaar. In dit artikel komt u erachter hoeveel uw dagelijkse uitgaven nou echt in prijs gestegen zijn door de afgelopen jaren heen.

Dagelijks leven wordt steeds duurder

Het dagelijkse leven wordt, zoals u waarschijnlijk ook zelf wel gemerkt hebt, steeds duurder. Dit komt omdat prijzen voortdurend stijgen, maar uw inkomen gelijk blijft. In dit hoofdstuk worden een aantal belangrijke dagelijkse uitgaves geanalyseerd om u een beeld te geven van hoeveel de prijzen nou daadwerkelijk gestegen zijn.

Boodschappen

Om te beginnen lichten we de dagelijkse boodschappen uit. In mei van dit jaar meldde het CBS dat de prijs van boodschappen in het afgelopen jaar met 3,8% waren gestegen. Dit betekent dus dat de prijsstijging van boodschappen hoger is dan de gemiddelde inflatie. Praktisch gezien heeft u dit jaar € 103,80 nodig om dezelfde boodschappen aan te schaffen als u vorig jaar deed met € 100.

Vlees, vis, groente & fruit

De prijzen voor vlees en vis stegen het sterkste ten opzichte van mei 2018, namelijk met bijna 5%. De prijs van groente en fruit steeg daarentegen relatief gezien het minste; 2,6%. De reden hiervoor is dat fruit relatief gezien goedkoper is geworden, ook al betaalt u ook hier meer voor dan vorig jaar. Begin 2019 hadden supermarkten als Plus, Jumbo, Dirk en Vomar acties waarmee ze de prijs voor fruit verlaagden om zo de klant bewuster en gezonder te laten kiezen.

inflatie boodschappen

Brood, granen en zuivel

De stuntprijzen van het fruit worden gecompenseerd bij de afdeling brood en granen. Met een prijsstijging van 4% maakt deze afdeling de hoogste prijsstijging mee in de afgelopen 10 jaar. Een brood wat in 2018 € 2,99 kostte, vraagt nu € 3,11. De prijzen van zuivelproducten stegen ten opzichte van vorig jaar zo’n 3% en alle overige voedingsmiddelen werden meer dan 4% duurder.

Huishoudens geven ruim 10% van hun consumptieve bestedingen uit aan voedingsmiddelen. De consumptieve goederen worden gemiddeld voor 25% aan vlees en vis besteed en voor 22% aan groente en fruit.

Wilt u werken aan de koopkracht van uw geld, zodat u de inflatie tegen kan gaan en prijsstijgingen op kunt vangen? Meld u dan gratis aan voor onze gratis cursus ‘Beginnen met beleggen’.

Dagje uit stijgt harder dan het gemiddelde prijspeil

Ook de prijs van een dagje uit is in de afgelopen 5 jaar hard gestegen. Het is zelfs harder gestegen dan het gemiddelde prijspeil in de Nederlandse economie.

Vooral musea en dierentuinen zijn met 17% stijging in de afgelopen 5 jaar flink gestegen, gemiddeld 3,4% erbij per jaar. De toegangsprijzen voor recreatie- of sportevenementen en attractieparken zijn gemiddeld met 14% gestegen over de laatste 5 jaar. Een bezoek aan een festival, theater, bioscoop of concert is met zo’n 10% gestegen in prijs.

Uiteten of laten bezorgen?

Buiten de deur eten is in de afgelopen 5 jaar ook fors gestegen. Dineren in een restaurant is in de afgelopen 5 jaar maar liefst 12% duurder geworden dan in 2014. Eten bij een fastfoodrestaurant is in de afgelopen 5 jaar zelfs met 15% in prijs gestegen. Ook meldt het CBS dat uit eten en laten bezorgen in het afgelopen jaar met 4% is gestegen. Met een gemiddelde prijsstijging van 9% spannen de bedrijfskantines de kroon.

Om dit in perspectief te zetten geef ik u de stijging van de gemiddelde consumentenprijzen. In de afgelopen 5 jaar stegen de consumentenprijzen ‘slechts’ 7 procent, merkt het CBS op. Dit laat dus zien hoe veel duurder een ‘dagje uit’ is geworden.

Ter verduidelijking: de consumentenprijs is de prijs die de klant betaald inclusief toeslagen en belastingen, zoals BTW.

Huishouden gemiddeld €700,- duurder

In oktober 2018 was de verwachting dat een gemiddeld huishouden in 2019 €700,- duurder zou worden. In de onderstaande tabel kunt u de voorspelling zien. Deze tabel geldt voor een gezin bestaande uit 2 volwassenen en 1 kind.

prijsstijging huishouden

Tabel 1 Prijsstijgingen huishouden 2019

Wat opvalt in bovenstaande tabel is dat vooral de energieheffingen en- tarieven vooral zijn gestegen, maar liefst 24% en 31%. Daarna valt dat de zorg- en autoverzekering beide met 10% zijn gestegen en tot slot wordt er verwacht dat de woonverzekering met 6% en het internet en tv met 3% zal stijgen.

Aan de hand van de bovenstaande voorspelling werd er dus verwacht dat een 3 persoonshuishouden gemiddeld €700,- duurder zou worden. Voor een eenpersoonshuishouden werd er verwacht dat deze stijging gemiddeld €452 zou bedragen.

Kom in actie!

Nu u heeft gelezen dat een groot deel van uw dagelijkse uitgaven fors in prijs is gestegen, maar daar geen rente of andere inkomsten tegenover staan, is het verstandig om rendement te halen uit uw eigen vermogen. Een van de mogelijkheden om uw ‘spaargeld’ te laten renderen is door zelf te beleggen of door het vermogen te laten beleggen.

Meld u aan voor onze gratis cursus ‘beginnen met beleggen’ en kom erachter of beleggen een manier voor u is om uw vermogen te laten groeien.