Handelsoorlog tussen de VS en China bereikt een nieuwe fase
De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is een nieuwe fase ingegaan. Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen ter waarde van 34 miljard dollar zijn in nu officieel in werking getreden. Door deze daad zijn de dreigementen van maanden geleden in werking gesteld. China sloeg meteen terug door nog hogere heffingen op Amerikaanse producten in te voeren, waaronder soyabonen, varkensvlees, visvoer en auto’s. In totaal gelden de Chinese maatregelen voor 545 productsoorten.
Geen van beide landen vertonen signalen van terugtrekking. Het Witte Huis heeft zelfs een aantal heffingen achter de hand. Trump kijkt al naar nog een heffing van 16 miljard dollar en hij suggereert dat deze op kan lopen naar het uiteindelijke totaal van 500 miljard dollar, dit bedrag is hoger dan de totale waarde van alle producten die de VS vorig jaar uit China heeft geïmporteerd.
Op de beurs in Hongkong werd er vanochtend mild gereageerd. De Chinese HangSeng-index stond zelfs in de plus met 0,6 procent. De Shanghai Composite Index ging nog iets meer omhoog, namelijk 1%
De allereerste VS-tarieven die alleen op China zijn gericht, zullen waarschijnlijk de kiezers van Trump zijn die het eens zijn met zijn ‘America First’-argument dat Peking jarenlang niet fair heeft gespeeld, het Amerikaanse intellectuele eigendom heeft gestolen en zijn fabrikanten heeft ondermijnd.
Maar het risico is dat een spiraalvormig conflict de economische groei ondermijnt door internationale toeleveringsketens op te slokken en hogere prijzen op te leggen aan bedrijven en consumenten. De Federal Reserve heeft al opgemerkt dat sommige bedrijven hun investeringen vertragen, terwijl Harley-Davidson Inc. en General Motors Co. waarschuwen dat ze misschien minder werk zullen vinden.
Omdat de bewegingen goed werden bevonden namen investeerders ze in hun pas. Europese aandelen verminderden de winsten en de Amerikaanse aandelen index futures schommelden. De dollar en Treasuries krompen omdat traders vooruit keken naar de release van Amerikaanse baangegevens.
“Het is duidelijk dat de eerste salvo’s zijn uitgewisseld en in die zin is de handelsoorlog begonnen”, zegt Louis Kuijs, chief Asia economist bij Oxford Economics. “Er is geen duidelijk einde aan deze situatie.”
In een volwaardige handelsoorlog waarin de VS 10 procent tarieven op alle andere landen neerslaat zal een reactie komen, hierdoor denken de economen dat de Amerikaanse groei tegen 2020 met 0,8 procentpunt zou vertragen. Trump heeft al rechten op invoer van buitenlandse staal en aluminium, hiermee lokt hij een reactie uit van de EU en Canada.
“Ons standpunt is dat handelsoorlog nooit een oplossing is”, zei de Chinese premier Li Keqiang tijdens een reis naar Bulgarije aan verslaggevers. “Niemand zal als winnaar uit de handelsoorlog komen, niemand heeft er baat bij.”