Kiyoh score
goud

Goud beleeft slechtste maand sinds november 2016

Het aandeel goud heeft de slechtste maand sinds november 2016 doorgemaakt. De onzekerheid op de aandelenmarkt door de oplopende handelsspanningen tussen de VS en de rest van de wereld zouden juist een positief effect moeten hebben op het edelmetaal. Niets is minder waar, goud zit namelijk in een neerwaarts patroon en lijkt niet meer de ‘safe haven’ te zijn.  Maar hoe kan dat?goud

Dodenkruis

Het edelmetaal doet het momenteel zelfs zo slecht dat er een neerwaartse trend plaatsvindt. Deze neerwaartse trend, genaamd: het  dodenkruis’ is een pessimistisch technisch patroon. Dit betekend dat het 50-daagse voortschrijdend gemiddelde (momenteel op 1.309,13 per ounce) valt onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (1.307,76 dollar per ounce).

Volgens veel technische analisten is een zogenaamd dodenkruis het moment waarop een kortstondige daling zich vertaald in een langdurige neerwaartse trend.

Wat een nog verontrustendere  ontwikkeling is, is dat de daling van de goudprijs samenhangt met de zijwaartse en neerwaartse bewegingen van de belangrijke aandelenindices. De Dow-Jonesindex daalde zelfs al acht dagen op rij door de angst voor een wereldwijde handelsoorlog. Maar de goudprijs wist daar niet van te profiteren.

Tegengestelde beweging blijft uit

Beleggingscategorieën die als riskant worden beschouwd, zoals aandelen, bewegen meestal tegengesteld aan beleggingen die als veilige havens worden gezien, zoals goud. “Het sentiment voor goud is pessimistisch. De vraag naar veilige havens als gevolg van de dreigende handelsoorlog is er niet”, signaleert Chintan Karnani, marktanalist bij Insignia Consultants.

Neerwaartse trend

De riskante beleggingscategorieën, zoals aandelen, bewegen meestal in tegengestelde richtingen ten opzichten van de veilige aandelen, zoals goud. Het sentiment voor goud is pessimistisch. De vraag naar veilige havens als gevolg van de dreigende handelsoorlog is er niet”, signaleert Chintan Karnani, marktanalist bij Insignia Consultants.

Oplopende dollar

Het aantal factoren die de goudprijs omlaag drijven is toegenomen, volgens Adrian Ash. Adrian Ash is directeur van BullionVault. Een voorbeeld hiervan is de stijging van de Amerikaanse dollar die dit jaar tot nu toe 2,9 procent in waarde is toegenomen. Een sterkere dollar kan grondstoffen die in dollars zijn geprijsd, zoals goud, duurder maken voor kopers die andere valuta gebruiken.

De gunstige factor van de wereldwijde onzekerheid wordt teniet gedaan door de sterkere dollar, vult Karnani aan.

Bitcoin

Veel handelaren voor de korte termijn zullen denken dat de kracht van goud als een veilige haven aan het afnemen is, maar dat is volgens Ash niet het geval. Hij denkt wel dat sommige beleggers zich ook tot alternatieven hebben gekeerd, zoals bitcoin.

Seizoen factor

Volgens Ash zijn de zomermaanden ook een zwakke periode voor goud, omdat de Aziatische in die periode dan begint af te nemen.

Andere factoren zoals de bezorgdheid over de kracht van de Chinese economie tegen de achtergrond van de handelsstrijd met de VS zou ook kunnen drukken op de goudprijs.De prijzen van industriële metalen, waarvan Peking een grote koper is, zijn gedaald en goud kan in die golf zijn meegesleurd.

Ook lijken beleggers hun heil te zoeken in technologiebedrijven en kleinere ondernemingen in plaats van het edelmetaal. Zowel technologiegraadmeter Nasdaq als de Russell 2000, een index van kleinere bedrijven, bereikten nieuwe hoogtepunten.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!