Vanwege nieuwe regelgeving die in 2021 van start zal gaan, krijgen pensioenfondsen en hun deelnemers een flinke dreun te verwerken. Een pensioen gaat of duurder worden, of minder opleveren. Wordt het niet tijd voor een eigen financiële strategie?
De aanpassingen in het pensioenstelsel zijn gegeven door een commissie die onder leiding staat van oud-minister Dijsselbloem. Pensioenfondsen hebben zich de afgelopen jaren te rijk gerekend. Dit komt door het feit dat ze mochten uitgaan van hoge rendementen op hun beleggingen. Door die verwachting is de pensioenpremie al jaren te laag om de kosten te dekken. Om het verlies van de afgelopen jaren te compenseren kunnen er 2 dingen gebeuren: het pensioen wordt duurder of we krijgen minder terug voor dezelfde inleg.
Dekkingsgraad
Het rendement waar de fondsen vanaf 1 januari 2021 mee mogen rekenen gaat flink omlaag. Het gevolg hiervan is dat de premie flink omhoog zal moeten, of de pensioenopbouw omlaag.
Hoe was het en wat wordt het?
De dekkingsgraad van pensioenfondsen verandert ook. De dekkingsgraad is een (globale) indicator voor de vermogenspositie van een pensioenfonds: hierbij wordt de actuele waarde van de beleggingen gedeeld door de contante waarde van de pensioenverplichtingen.
Deze dekkingsgraad krijgt door de maatregelen met ingang van 2021 ook nog eens harde tik. Er wordt gemiddeld een hap van 2,5% uit genomen. De reden hiervoor is dat de rekenrente lager wordt, in plaats van een hogere rente waar veel oppositiepartijen en pensioenfondsen voor pleitten.
Bouw op jouw eigen financiële strategie
Je hoeft natuurlijk niet compleet afhankelijk te zijn van jouw pensioen dat je wel of niet opbouwt en dit geldt ook voor de pensioenleeftijd. Als je zorgt voor je eigen financiële strategie is het mogelijk dat je zelf kan bepalen wanneer je met pensioen gaat. Hoe jonger je hiermee start, hoe sterker het rendement op de langere termijn wordt.
Er zijn talloze mogelijkheden waarmee je vermogen op kunt bouwen, één daarvan is beleggen. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in: vastgoed, whisky of old timers. Ook kun je beleggen in financiële producten als: aandelen, opties, turbo’s en futures, etc. Wil je verstandiger omgaan met je geld en voorkomen dat je spaargeld verdampt (LINK) dan is goed om te kiezen voor het zelf leren beleggen of het leunen op een financiële dienstverlener om dit voor jou te doen. Zo is het mogelijk om geld te laten beleggen bij een beleggingsbank of bij een vermogensbeheerder, maar daarnaast kun je zelf beleggen door een rekening te openen bij een broker. Voor die laatste doelgroep is het Beleggingsinstituut vooral actief.