Bitcoin griep

Is de opkomst van Bitcoin analoog aan de verspreiding van de griep?

Analisten bij Barclays Plc zagen voldoende overeenkomsten om een ​​prijsmodel voor de cryptocurrency te ontwikkelen dat zijn sporen trekt uit de wereld van de epidemiologie. Hun diagnose: Bitcoin heeft waarschijnlijk zijn hoBitcoinogtepunt bereikt.

Het Barclays-model verdeelt de groep van potentiële Bitcoin-investeerders in drie groepen: vatbaar, geïnfecteerd en immuun. Ze gaan ervan uit dat naarmate de prijzen stijgen, ‘infecties’ zich verspreiden via mond-tot-mondreclame. Barclays-analisten onder leiding van Joseph Abate in New York hebben de rest dinsdag in een notitie uitgelegd aan klanten:

“Naarmate meer van de bevolking activa-houder wordt, neemt het aandeel van de bevolking dat beschikbaar is om nieuwe kopers te worden – de potentiële ‘ontvangende’ bevolking – af, terwijl het aandeel van de bevolking dat potentiële verkopers is (‘recoveries’) toeneemt. Uiteindelijk leidt dit tot een plateau van prijzen, en geleidelijk, als willekeurige schokken op de grotere aanbodpopulatie de verhouding van verkopers naar kopers opdrijven, beginnen de prijzen te dalen. Dat induceert speculatieve verkoopdruk als prijsdalingen exponentieel worden geprojecteerd. ”

Een vergelijkbare dynamiek speelt zich af met infectieziekten wanneer de zogenaamde immuniteitsdrempel wordt bereikt, “het punt waarop een voldoende deel van de bevolking immuun wordt zodat er geen secundaire infecties meer zijn”, schreven de analisten.

De belangrijkste variabelen die bepalen wanneer Bitcoin-koerswinsten veranderen in prijsdalingen is het aandeel van de bevolking dat op de hoogte is van de cryptocurrency en het aandeel dat bereid is te investeren (vatbaar voor infectie), volgens Barclays. Bewijsmateriaal uit enquêtes in ontwikkelde economieën suggereert dat het bewustzijn bijna universeel is en dat de vatbare populatie klein is, schreven de analisten.

Hoewel de cryptocurrency terugkeerde van de ineenstorting in 2011 en 2013, zal het hoge niveau van bekendheid van de Bitcoin mogelijk nooit teruggaan naar het hoogtepunt van bijna $ 20.000 in december, volgens het Barclays-model. De virtuele valuta handelde dinsdag rond 6.700. “Wij geloven dat de speculatieve schuimfase van cryptocurrency-investeringen – en misschien ook piekprijzen – mogelijk is verstreken,” aldus de analisten.